Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-nobelpristagarna-har-forklarat-livsnodvandig-process/

Vetenskap

Amina Manzoor: Nobelpristagarna har förklarat livsnödvändig process

Nobelkommitténs Thomas Perlmann presenterar Nobelpriset i fysiologi eller medicin som tilldelas William G. Kaelin, Jr Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza. Foto: Pontus Lundahl/TT

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe och Gregg Semenza för att de kartlagt mekanismerna för hur celler anpassar sig efter tillgången på syre.

DN:s medicinreporter Amina Manzoor svarar på tre frågor om deras forskning.

Vilka får Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2019?

William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe och Gregg Semenza får dela lika på Nobelpriset i fysiologi eller medicin i år. William Kaelin och Gregg Semenza är födda och verksamma i USA och Peter Ratcliffe är född och verksam i Storbritannien.  

Vilken upptäckt belönas de för?

Vi vet att våra celler behöver syre, men exakt hur det går till har varit okänt. Nobelpristagarna har upptäckt hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång. De har visat hur mängden av proteinet HIF-1a ökar när syrenivån är låg och bryts ned när syrenivån ökar.

Vad har upptäckten inneburit?

Det här priset handlar om grundforskning. Deras upptäckter har förklarat en livsnödvändig process, hur celler kan anpassa ämnesomsättningen efter olika syrenivåer. När muskler arbetar eller vid höga höjder är syretillgången lägre och då måste cellerna anpassa sig. 

Men eftersom syreregleringen även har betydelse vid sjukdomar som till exempel cancer, infektion, hjärtinfarkt och stroke så försöker man påverka processen vid dessa sjukdomar. Till exempel finns det försök med att utveckla läkemedel som ökar tillgången på proteinet HIF-1a vid blodbrist och minskar HIF-1a vid cancertumörer.

Läs mer: Kaelin Jr, Ratcliffe och Semenza tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2019