Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Rätt beslut men frågan är om det räcker för att rädda KI

ANALYS. Som ytterst ansvarig för hanteringen av fallet kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini är det bra att Anders Hamsten nu tar sitt ansvar och är beredd att avgå som rektor för Karolinska institutet. Men skadan är skedd och det kan mycket väl vara för sent för att snabbt rädda KI:s och svensk medicinsk forsknings anseende.

Karolinska institutet har varit ett flaggskepp för medicinsk forskning, både i Sverige och i världen. KI är starkt förknippat med Nobelpriset. Inte bara är universitetets Nobelförsamling med och utser Nobelpristagare, fem av de åtta svenskar som fått Nobelpriset i fysiologi eller medicin var verksamma vid KI. Att nämna Karolinska institutet utomlands brukar väcka beundran.

Universitetets goda rykte har solkats ned. Forskare och studenter på KI har öppet kritiserat ledningen och hanteringen av fallet, där Paolo Macchiarini inte bara anklagats för forskningsfusk utan också oetiska och dödliga operationer. Fallet har också fått uppmärksamhet utomlands, då internationella tunga tidskrifters nyhetssajter har skrivit om händelserna. Stora tidningar som New York Times och Vanity Fair har gjort affären tillgänglig för allmänheten.

Det är helt rätt att Anders Hamsten nu lämnar sin plats till förfogande. Anders Hamsten är den som inte hörsammat varningarna från de fyra anmälande läkarna. Han är också den som valt att inte lyssna på den externe utredaren Bengt Gerdin när han konstaterat forskningsfusk. I stället kallade Anders Hamsten det för vård, inte forskning. Det kan verka som att Anders Hamsten valde att sopa forskningsfusket under mattan för att inte behöva konstatera att universitetet rekryterat en bedragare.

Det ångrar han nog nu. Men få hade nog kunnat förutspå den kritikstorm som drabbat KI efter SVT:s dokumentärserie "Experimenten" om Paolo Macchiarini sänts. Efter sista avsnittet har kraven på rektorns avgång hörts från många tunga håll, inte minst från den svenske Nobelpristagaren Arvid Carlsson. Situationen har blivit mer och mer ohållbar för KI:s rektor. Det är kritik som är svår att skaka av sig.

Den externa utredning som KI tillsatt räcker inte. Det är mycket som står på spel, inte bara KI:s och Nobelprisets anseende. Även allmänhetens förtroende för KI, Karolinska universitetssjukhuset och svensk medicinsk forskning har fått sig en törn. Nyheter om misstänkt forskningsfusk letar sig sällan ut från specialtidningarna och in på topplats i vanlig dagspress. Men det har hänt här och upprördheten bland många läsare är stor, med all rätta. Det som hänt är en av de största medicinska skandalerna i Sveriges historia.

Frågan är om det räcker med att enbart byta rektor för att rädda ett av Sveriges mest framstående universitets, svensk medicinsk forsknings och Nobelprisets anseende? Att återfå ett förtroende tar tid och kräver stora uppoffringar. Övriga personer i KI:s ledning borde fundera på om det är dags att följa efter.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.