Antikroppstester som visar om du har haft covid-19 börjar dyka upp. De är värdefulla inom forskning och sjukvård, men det behövs mer information innan de kan användas privat, skriver medicinreporter Amina Manzoor.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-30 04:35
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-vi-behover-veta-mer-om-immuniteten-mot-covid-19/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Coronautbrottet har nu pågått i mer än tre månader och än syns inget slut. Fler än 2,5 miljoner människor i världen har hittills bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset, men långt fler har smittats men aldrig testats. Nu när länder börjar lätta på de hårda restriktionerna man infört och människor har tröttnat på att stanna hemma börjar många hoppas att nya tester kan visa vem som kan vistas ute i samhället riskfritt.
Det finns nu tester som letar efter antikroppar i blodet som är specifika för det nya coronaviruset, sars-cov2. Förekomsten av antikroppar är ett tecken på att personen tidigare har varit smittad av det nya coronaviruset. De skiljer sig alltså från de så kallade PCR-tester som används inom vården för att ta reda på om någon har en pågående covid-19-infektion.
Antikroppstester är oerhört värdefulla för till exempel Folkhälsomyndigheten och forskare. De kan få en uppfattning om hur många i befolkningen som har varit infekterade av det nya coronaviruset och därmed räkna på smittspridningskurvor och flockimmunitet. De kan också användas inom sjukvården, för att testa vårdpersonal. Den som har antikroppar kan då arbeta med lägre risk och oro.
I nuläget är antikroppstesterna inte tillräckligt träffsäkra. Den som tror att den bär på antikroppar kan i värsta fall invaggas i falsk trygghet och riskera att bli smittad
Det börjar också dyka upp antikroppstester för enskilda. Intresset är enormt i världen, både bland privatpersoner och bland företag. Men än så länge är antikroppstesterna inte tillräckligt säkra, därför avråder Läkemedelsverket bestämt från den här typen av självtester (men inte de som används inom forskning eller vården).
Dels tar det några veckor innan man utvecklar antikroppar, det gäller alltså att inte testa för tidigt för då får man ett felaktigt svar.
Dessutom är inga tester hundra procent säkra. Det finns en risk för falskt positiva (då testet visar att man har antikroppar trots att man saknar det) och falskt negativa svar (då testet visar att man saknar antikroppar trots att man har det). I nuläget är antikroppstesterna inte tillräckligt träffsäkra. Den som tror att den bär på antikroppar kan i värsta fall invaggas i falsk trygghet och riskera att bli smittad.
Men även om testerna fungerar felfritt kvarstår den stora frågan – vad säger antikropparna om immuniteten?
Jag vill också veta om den där slängen av feber jag hade för någon månad sedan var covid-19 så att jag kan krama mina föräldrar och hälsa på mina svärföräldrar
Vi har bara känt till det nya coronaviruset i drygt tre månader. WHO har påpekat att det i nuläget saknas bevis för att antikroppar i blodet innebär att man är immun. De flesta forskare och experter är ändå överens om att den som har gått igenom en infektion också blir immun mot det nya coronaviruset. Man baserar slutsatserna bland annat på erfarenhet från andra virusinfektioner och preliminär erfarenhet från detta utbrott. Men hur länge immuniteten varar vet ingen i nuläget. Den är troligtvis inte livslång eftersom andra coronavirus ger en kortare immunitet. Handlar det om månader eller år? Behöver man testas flera gånger och i så fall med vilket mellanrum? Det är oklart.
Men låt oss anta att förekomsten av antikroppar mot det nya coronaviruset i blodet innebär att man är immun. Då blir nästa fråga, vilka nivåer av antikroppar krävs för att få fullgod immunitet? Den som har en lindrig infektion kanske utvecklar lägre nivåer av antikroppar, betyder det också en kortare eller lägre nivå av immunitet? Vi vet inte än. Det finns också preliminära forskningsresultat där ett fåtal personer inte utvecklade antikroppar. Vad innebär det? Vilken roll andra delar av immunförsvaret spelar är inte heller utredda.
Som ni förstår är frågan komplicerad och det krävs fler och längre studier innan ett antikroppstest ger ett frikort att ge sig ut i samhället helt utan restriktioner.
Jag vill också veta om den där slängen av feber jag hade för någon månad sedan var covid-19 så att jag kan krama mina föräldrar och hälsa på mina svärföräldrar, men tills testerna blir bättre och vi vet mer om immuniteten får jag träffa dem via videosamtal och fortsätta hålla distansen.
Läs mer: Det finns stora pengar att tjäna på tvivelaktiga tester