Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/astmasprejer-ger-stort-klimatavtryck/

Vetenskap

Astmasprejer ger stort klimatavtryck

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om en patient med astma eller kol byter sin gasdrivna sprejinhalator till en pulverinhalator minskar personens klimatavtryck avsevärt, enligt en ny studie som Dagens Medicin skriver om.

Rätta artikel

Sprejinhalatorer innehåller fluorerade drivgaser som är mycket potenta växthusgaser, enligt tidningen. Nu har forskare analyserat vad det innebär för en patients koldioxidavtryck och kommit fram till att ett byte från sprej- till pulverinhalator innebär en minskning jämförbar med om personen ifråga slutar äta kött.

– Om det medicinskt finns lika starka skäl att välja sprej- eller pulverinhalator tycker vi att miljöskälet ska fälla avgörandet, säger Christer Janson, professor i lungmedicin vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

Studien är ett samarbete mellan Uppsala universitet, medarbetare på hälso- och läkemedelsföretaget GSK samt meteorologen och klimatdebattören Martin Hedberg.

Ämnen i den här artikeln:

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt