Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Att äta moderkakan kan vara nyttigt

De flesta däggdjur äter upp moderkakan efter födseln. Frågan är om det är någonting för människor att ta efter.
De flesta däggdjur äter upp moderkakan efter födseln. Frågan är om det är någonting för människor att ta efter. Foto: Alamy
Att äta delar av moderkakan efter födseln kan vara nyttigt för mammor, och möjligen även för andra kvinnor och män. Det skriver tre amerikanska neurologer i en vetenskapsartikel i Ecology of Food and Nutrition.

Mark Kristal är professor i psykologi och neurovetenskap vid universitetet i Buffalo i delstaten New York och huvudförfattare till artikeln. Han har forskat på moderkakan i 40 år. Han och hans kollegor har sett vilka stora fördelar förtärandet av moderkakan ger honor i djurvärlden.

Det stärker bland annat samspelet mellan mamman och ungen. Organet stimulerar substanser i hjärnan att utlösa ett omhändertagande beteende hos mamman. Moderkakan har också en smärtstillande effekt hos den nyförlösta mamman.

– Mänskliga barnafödslar är fulla av problem som det inte finns någon motsvarighet till i djurvärlden, säger Mark Kristal i ett skriftligt uttalande och nämner förlossningsdepression och oförmågan att anknyta till barnet som exempel.

Även om de flesta däggdjur äter upp moderkakan uppmanar inte Mark Kristal människor att göra samma sak. Forskarnas poäng är att moderkakan tycks ha sådana hälsosamma fördelar att man borde ägna mer forskning åt den.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.