Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Autism går att se på ansiktsformen

Autism går att se på ansiktsformen hos barn med funktionsstörningen, visar ny forskning. Resultaten kan innebära att forskarna har kommit närmare lösningen på hur autism uppstår.

– I dag vet vi inte om autism är ärftligt eller den orsakas av miljöfaktorer, säger professor Kristina Aldridge som har lett studien vid University of Missouri i USA till tidningen News Medical.

Människans huvud och den mänskliga hjärnan växer parallellt och processen startar redan hos embryot. Sedan fortsätter utvecklingen vartefter barnet växer till tonåren.

Nu har forskare vid University of Missouri sett att ansiktsformen hos barn med autism får ett signifikant annorlunda utseende.

I studien jämförde forskarna 64 autistiska pojkar med 41 pojkar utan funktionsstörningen, i åldrarna 8 till 12 år. Genom 3-D bilder mätte man sedan barnens huvud på 17 olika ställen, bland annat ögonvrån och amorbågen på överläppen. Där upptäckte man specifika skillnader i ansiktsformen.

De autistiska barnen hade bredare panna och ögonen satt längre ifrån varandra. Ansiktets mellanregion var kortare än hos de andra pojkarna, och det gällde även kinderna och näsan. Dessutom var munnen bredare och större, liksom skåran mellan överläppen och näsan.

Nu hoppas forskningsteamet att resultaten ska hjälpa till att lösa gåtan med autism.

– Om vi kan identifiera när förändringarna i ansiktsformen inträffar får vi svaret på när ett barn börjar utveckla funktionsstörningen.Det kan leda fram till svaret på om autism är genetiskt betingad, eller om det orsakas av miljöpåverkan under graviditeten, säger professor Kristina Aldridge.

Barn med autism har svårt för sociala kontakter och kan vara ointresserade av att leka med andra barn. De är helst för sig själva. Många föräldrar till barn med autism märker tidigt att något inte står rätt till.

Symptomen visar sig vanligtvis före tre års ålder och förekommer ofta tillsammans med andra funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning och epilepsi. Fler pojkar än flickor får diagnosen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.