Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Autism inte bara genetiskt betingat

Miljömässiga faktorer kan ha större inverkan på vilka som utvecklar autism än vad man tidigare har trott. Det visar två nya studier som presenterades på måndagen.

En studie från Stanford University jämförde fall av autism bland enäggs- och tvåäggstvillingar, och kom fram till att de senare representerade oväntat många fall, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det har varit väl etablerat att genetiska faktorer ökar risken för autism, säger Clara Lajonchere, medförfattare till studien, i ett uttalande.

– Vi har nu starka bevis för att, utöver genetisk ärftlighet, en delad miljö före födseln kan ha en större påverkan än man tidigare har trott, i utvecklandet av autism.

Stanfordstudien innefattade 54 par enäggstvillingar, med exakt samma arvsmassa, och 138 par tvåäggstvillingar, som delar hälften av generna. I varje par har åtminstone ett av syskonen diagnostiserats med autism.

Forskarna upptäckte att det förvisso var vanligare att båda syskonen utvecklade autism bland enäggstvillingarna.

Men tvåäggsvillingarna utvecklade i mycket högre grad autism jämfört med tidigare studier gällande familjer där ett av syskonen, inte nödvändigtvis tvillingsyskon, är autistiskt.

Joachim Hallmayer, som ledde undersökning på Stanford University, är förvånad.

– Vi måste undersöka både genetiken och miljön. Om vi bara tittar åt det ena hållet så tror jag inte att vi kommer att hitta svaret, säger han.

En annan studie pekar åt liknande håll; forskare på sjukförsäkringsföretaget Kaiser Permanente har upptäckt att det är dubbelt så vanligt att mammor med autistiska barn har fått antidepressiva utskrivna till sig året före graviditeten.

Och för de som har tagit antidepressiva under den första tremånadersperioden av graviditeten är tendensen ännu tydligare, med tre gånger så många autismfall.

Undersökningen gällde 300 barn med autism, och 1.500 slumpvis utvalda barn, där man sedan gick igenom mammornas sjukjournal.

De båda upptäckterna ger en fingervisning om att yttre påverkan i livmodern – exempelvis mediciner eller infektioner – kan vara en utlösande faktor för autism hos barn som redan är genetiskt mottagliga för sjukdomen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.