Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Avlägsnade 14 maskar från kvinnas öga

Other: AP

Läkare upptäckte 14 maskar i ena ögat på en kvinna från Oregon i USA. Det är det första kända mänskliga fallet som har drabbats av parasiten Thelazia gulosa som vanligtvis finns hos boskap, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Fall av parasitiska infektioner i ögonen är sällsynta i USA, och det här fallet visade sig vara en art av Thelazia som aldrig har rapporterats hos människor, säger forskaren Richard Bradbury, som arbetar vid CDC Global Healths avdelning för parasitsjukdomar och Malaria till AP.

Det var i augusti 2016 som den 26-åriga kvinnan behandlades för infektionen i hennes vänstra öga. Hon hade varit ute och ridit i ett område med många boskapsfarmer. Ungefär en vecka senare blev vänstra ögat irriterat och kvinnan upptäckte en mask.

Parasiten Thelazia gulosa är en slags mask som sprids via flugor och förekommer hos boskap i norra USA och södra Kanada men har aldrig tidigare setts hos människor, skriver forskare i en artikel i The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene som publicerades på måndagen.

Flugorna kallas ”ansiktsflugor" och förekommer i tårvätskan och smörjämnen i ögonkroppen, skriver forskarna. 

Totalt avlägsnades 14 maskar ur kvinnans öga under en period på 20 dagar innan hon blev frisk. Maskarna var genomskinliga och drygt en centimeter långa.

Maskarna kan orsaka skador på hornhinnan och även blindhet om de är kvar i en persons öga under en längre tid, enligt forskarna.

Tidigare fall av ögonmaskinfektioner hos människor har rapporterats från fattiga delar av främst i Europa och Asien där man lever nära djur och med dålig levnadsstandard, skriver forskarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.