Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Avlidne Nobelpristagaren får sitt pris

Ralph Steinman, bortgången pristagare (bilden tagen 2009).
Ralph Steinman, bortgången pristagare (bilden tagen 2009). Foto: Mike Groll / AP
Nobelpristagaren Ralph Steinman, som avled i fredags, kort innan han skulle ha kontaktats av Nobelkommittén, kommer att tilldelas medicinpriset trots frånfället. Det uppger Nobelstiftelsen på måndagskvällen. Den kanadensiske medicinforskaren behandlade själv sin cancer med immunterapi han forskat fram.

Kanadensiska tidningen Montreal Gazettes nätupplaga skriver att Steinman avled av cancer i bukspottkörteln. New York-baserade Rockefeller-universitetet, där pristagaren var verksam, uppger att Steinman dog i fredags, 68 år gammal.

Göran Hansson, Nobelkommitténs sekreterare, bekräftade på måndagseftermiddagen för TT att Ralph Steinman avled sistlidna helg. Frånfället ledde inledningsvis till förvirring om huruvida priset skulle kunna delas ut till en icke-levande person. Senare förklarade Nobelstiftelsen att Steinman kvarstår som pristagare.

Stiftelsens stadgar anger att ett ”arbete som utförts av en person som senare avlidit inte får prisbelönas”. Priset får dock tillfalla en person som utsetts till pristagare men avlidit innan han eller hon mottagit priset, skriver Nobelstiftelsen med anledning av beslutet.

”Beslutet om att tilldela Ralph Steinman Nobelpriset fattades emellertid i god tro utifrån antagandet att pristagaren var i livet”, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande och konstaterar:

”En ändamålsenlig tolkning av nämnda bestämmelser leder till slutsatsen att Ralph Steinman ska tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2011. Avsikten med ovan nämnda stadga är att klargöra att Nobelpriset inte medvetet ska delas ut postumt.”

”Nyheten är bitterljuv eftersom vi också fick besked i morse från Ralphs familj att han gick bort för ett par dagar sedan, efter en lång kamp mot cancern. Våra tankar är med Ralphs hustru, barn och familj”, skriver Marc Tessier-Lavigne, rektor för Rockefeller-universitetet, på universitetets webbplats.

”Vi är alla rörda över att vår fars många år med hårt arbete erkänns med ett Nobelpris. Han ägnade sitt liv åt sitt arbete och sin familj och han skulle sannerligen ha känt sig hedrad”, uttalar sig dottern Alexis på webbsidan.

Ralph Marvin Steinman föddes i Montreal i Kanada den 14 januari 1943. Sin huvudsakliga gärning hade han i USA, vid Rockefeller-universitetet i New York. Men karriären inleddes på hemmaplan, vid McGill-universitetet i hemstaden Montreal, där han tog examen, följt av en doktorstitel i medicin vid Harvard Medical School i Boston 1968.

Enligt uppgifter i kanadensiska tidningar ska pristagaren ha kämpat mot sin cancersjukdom i fyra år. Men i fredags gav kroppen upp – Steinman dog endast 68 år gammal.

Kanadensiska tidningen National Post skriver att han lyckades förlänga livet genom att ordinera sig själv immunologisk behandling som vilade på egna forskningen om dendritceller. Uppgiften har bekräftats av Rockefeller-universitetet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.