Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Bajspiller kan bota svår diarré

Allvarliga tarmsjukdomar kan botas med bakterier från en frisk person. Nu har forskare tagit fram ett piller som ska ha samma effekt – som är gjort av mänsklig avföring.

Sjukdomar som orsakas av bakterien clostridium difficile, den vanligaste orsaken till svårare diarré, svarar för tusentals dödsfall om året i världen. Bakterien är ofta resistent mot antibiotika, men tidigare studier har visat att avföring kan doneras från en frisk person, för att sedan transplanteras in i tarmarna på den sjuke.

Nu har forskare i Kanada förenklat metoden genom att ta fram ett piller som kan användas i stället. I medicinen finns samma bakterier som gör nytta vid en transplantation. De har extraherats ur mänskligt bajs, men innehåller inga andra ämnen från avföringen, skriver Time.

– Det finns ingen avföring kvar, bara avföringsbakterier. De här människorna äter inte bajs, säger infektionsläkaren Thomas Louie vid Calgarys universitet till AP.

Han lovar också att patienten inte heller kommer få upp några illaluktande rapar, eftersom innehållet i pillren inte frigörs förrän de har passerat magsäcken.

Hittills har 27 patienter behandlats med och blivit friska av pillren. För att få i sig en tillräckligt stor mängd av bakterierna måste patienten svälja mellan 24 och 34 kapslar vid ett och samma tillfälle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.