Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/barn-halsosamma-for-pappa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Barn hälsosamma för pappa

Pappor löper mindre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom än barnlösa män, visar en stor amerikansk studie.

Forskare vid Stanforduniversitet följde 135 000 män under tio års tid och fann enligt forskningssajten Eurek Alert att pappornas risk att dö var 17 procent lägre än de barnlösa männens. Skillnaden fanns där oberoende av andra kända riskfaktorer som exempelvis övervikt, rökning och alkoholbruk. Risken att dö även av andra orsaker var också något högre för barnlösa män, men skillnaden var tydligast när det gäller hjärt-kärlsjukdomar.

Om det var pojkar eller flickor man var far till hade ingen betydelse, risken för att dö minskade oavsett kön på barnen.

Någon förklaring till skillnaden har forskarna inte, men de spekulerar i att den kanske kan bero på att barn bidrar till att föräldrarna får sundare levnadsvanor. Andra studier har också visat att den som inte lever ensam lever längre.

Nyligen presenterade norska forskare resultat som visar att halterna av könshormonet testosteron minskar drastiskt när män blir pappor. Möjligen skulle även detta faktum kunna ha betydelse i sammanhanget, enligt de amerikanska forskarna.

Hjärt-kärlsjukdomar

• Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. 2009 orsakade de 37 procent av dödsfallen bland kvinnor och 40 procent av dödsfallen bland män.

• Tolv procent av svenskarna, mer än en miljon personer, lider av hjärt- eller kärlsjukdom.

• Faktorer som ökar risken att drabbas är bland annat högt blodtryck, högt kolesterolvärde, övervikt, diabetes, rökning, stress och för lite motion.

• Hjärtinfarkt, hjärtsvikt, rubbad hjärtrytm, plötsligt hjärtstopp och kärlkramp hör till sjukdomarna i gruppen. Hjärt-kärlsjukdomar kan även utlösa stroke

Källor: Socialstyrelsen, Hjärt-lungfonden. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.