Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Barn klarar sig undan fetma trots antibiotikakur

Det har funnits en oro att behandling med antibiotika kan störa den naturliga tarmfloran hos barn och på så sätt öka risken för övervikt och fetma senare i livet.
Det har funnits en oro att behandling med antibiotika kan störa den naturliga tarmfloran hos barn och på så sätt öka risken för övervikt och fetma senare i livet. Foto: jassada wattanaungoon / Alamy

Barn som behandlas med antibiotika under sina första sex månader har inte en ökad risk för övervikt och fetma senare i barndomen, visar en ny studie på nästan 40 000 barn.

Det är vanligt att barn drabbas av infektioner som kräver antibiotikabehandling. Det har funnits en oro att behandling med antibiotika kan störa den naturliga tarmfloran hos barn och på så sätt öka risken för övervikt och fetma senare i livet. Tidigare forskning på djur har visat en koppling mellan tidig antibiotikaanvändning och övervikt, men det har varit oklart om ett sådant samband även finns hos människor. De studier som gjorts har inte haft ett entydigt resultat.

Men en ny amerikansk studie ökar kunskapen i området. I studien ingick nästan 40 000 barn från olika områden och socioekonomiska förhållanden i USA mellan 2001 och 2011. Av dem fick fler än 5 000 antibiotika under sina första sex månader. Majoriteten av barnen fick bara en antibiotikakur under dessa månader. De allra flesta behandlades också med antibiotika med så kallade smalt spektrum, som endast verkar mot enstaka bakterietyper.

Barnen följdes tills de i snitt var sju år. Det fanns ingen skillnad i vikt hos de barn som behandlats med antibiotika under sitt första halvår jämfört med barn som inte fått antibiotika under den perioden.

Forskarna undersökte också om antibiotikabehandling senare under barndomen ökade risken för övervikt. När barnen var två år hade två tredjedelar behandlats med antibiotika och drygt hälften av dem fick så kallade bredspektrumantibiotika. Forskarna såg en liten skillnad i vikt när de jämförde dessa barn. Men viktskillnaden, som de uppskattade till 150 gram under tre år, var för liten för att ha någon betydelse.

Forskarna studerade även vikten hos 92 tvillingar där hälften behandlades med antibiotika under det första halvåret. Inte heller där kunde forskarna se någon skillnad i vikt mellan barnen.

Forskarna drar slutsatsen att tidig antibiotikabehandling inte verkar öka risken för övervikt eller fetma senare i barndomen, i alla fall tills barnen är sju år gamla. Det finns många skäl att undvika antibiotikabehandling hos unga, friska barn men av risk för övervikt är sannolikt inte ett av dem, konstaterar forskarna. Studien är publicerad i tidskriften Jama.

Fakta. Antibiotika

  • Antibiotikabehandling ges mot olika bakterieinfektioner. Det har ingen effekt på virus.
  • Det finns både smal- och bredspektrumantibiotika. Antibiotika med smalt spektrum verkar mot ett fåtal bakterier, medan bredspektrumantibiotika påverkar många olika sorters bakterier.
  • I första hand brukar antibiotika med smalt spektrum ges.

Källa: 1177.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.