Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 01:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/barn-smittade-med-covid-19-hade-lindrigare-symtom/

VETENSKAP

Barn smittade med covid-19 hade lindrigare symtom

Invånare i Hongkong iklädda ansiktsmasker.
Foto: Anthony Wallace/AFP

Barn som haft nära kontakt med sjuka i covid-19 blev smittade i mindre grad än vuxna, och de som blev sjuka hade mildare symtom, visar en ny kinesisk studie.

Av 745 kinesiska barn som hade familjemedlemmar som insjuknat i covid-19 eller som haft nära kontakt med andra sjuka de senaste två veckorna bar bara tio, eller 1,3 procent, på viruset. Andelen vuxna som hade blivit smittade var nästan tre gånger så stor. Bland 3.174 testade visade 111 stycken – 3,5 procent – positivt för det nya coronaviruset. Det visar en studie från staden Guangzhou som publicerades i tidskriften Nature Medicine på fredagen.

Det yngsta av de smittade barnen var två månader gammalt och det äldsta 15 år. Ingen hade feber över 39°C, och ingen hade sökt vård, men alla tio blev inlagda på Guangzhou Women and Children’s Medical Center för observation.

Även andra symtom var lindriga. Fem hade hosta, fyra hade ont i halsen, två hade snuva eller täppt näsa och tre hade diarré. Ett av barnen uppvisade inga symtom alls. Barnen hade inte andnöd, trötthet, muskelvärk, huvudvärk eller illamående och kräkningar, som är vanligt bland vuxna med covid-19. Röntgenundersökningar visade inte heller tecken på lunginflammation hos något av barnen.

Hos åtta av barnen fanns virus kvar i avföringen även när virus inte längre fanns i prover från näsa och hals. Men WHO uppskattar att risken för smitta via avföring är låg. Fler och större studier behövs för att förstå varför det nya coronaviruset inte verkar drabba barn lika mycket som vuxna och äldre.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt