Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Bättre ljus ger bättre betyg

Hur faller ljuset i klassrummet? Det kan ha större betydelse än man tror.
Hur faller ljuset i klassrummet? Det kan ha större betydelse än man tror. Foto: Alamy
”Klassens ljus” har fått en ny innebörd. En undersökning visar att bättre ljus i klassrummet ger bättre studieresultat. Och det behöver inte handla om dyra nya lampor utan om en enkel åtgärd: att rikta om ljuset.

En studie som gjorts vid Lunds universitet i samarbete med brittiska London City University visar att ljuset i klassrummet påverkar elevernas prestationsförmåga, berättar Sydsvenskan.

I undersökningen ökades belysningen i fyra klassrum i en skola i London. I två av klassrummen justerades ljuset också så att mer föll på väggarna än tidigare.

Normalt riktas ungefär 75 procent nedåt och 25 procent på väggarna, men nu blev fördelningen 55–45.

I de två senare klassrummen presterade barnen klart bättre på standardprov under de mörkaste månaderna av året än de hade gjort med den vanliga belysningen.

Eleverna var också piggare på morgnarna med så kallat omfältsljus, där fördelningen mellan direkt och indirekt ljus är jämn.

Eftersom bara 56 elever ingick i undersökningen behövs mer forskning för att bekräfta resultaten. I höst är en uppföljande undersökning planerad till en svensk gymnasieskola.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.