Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Bilden som visar hur Mars ser ut

Nasa har sammanställt 817 foton tagna under drygt fyra månader för att skapa denna panoramabild från Mars.
Nasa har sammanställt 817 foton tagna under drygt fyra månader för att skapa denna panoramabild från Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.
Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har släppt en panoramabild från planeten mars, som man vill ska ge en känsla av att sitta där och njuta av utsikten.

Panoramabilden har satts samman av 817 olika foton tagna mellan 21 december 2011 och 8 maj 2012 från utforskningsfordonet Opportunity. Bilden har färgbehandlats för att ge ”en känsla av att sitta uppe på fordonet och njuta av utsikten”.

På bilden syns Opportunitys egna hjulspår och Endeavour-kratern.

Bilden släpps i samband med två milstolpar, skriver Nasa på sin hemsida: att Opportunity nyligen tillbringat 3.000 dagar på Mars och att Nasa firar 15 år sedan de först landade en robot där. Den 4 juli 1997 landade Pathfinder på ”den röda planeten”.

Opportunity och dess tvillingfordon Spirit landade på Mars i januari 2004.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.