Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Billigare läkemedel lika bra vid hjärtinfarkt

Ett billigare blodförtunnande läkemedel har visat sig fungera lika bra som ett dyrare alternativ i det akuta skedet av hjärtinfarkt. Det visar en svensk studie med över 6 000 patienter, rapporterar flera medier.

Deltagarna i studien lottades att få behandling med något av läkemedlen. Efter ett halvår hade 12,3 procent av dem som fått det dyrare alternativet fått en ny hjärtinfarkt, en större blödning eller dött. Motsvarande siffra för dem med det billigare alternativet var 12,8 procent. Skillnaden är inte statistiskt säkerställd, skriver Dagens Medicin.

David Erlinge, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, har lett studien. Han tror att man i de flesta fall kommer att övergå till det billigare läkemedlet.

– Därigenom kan vi spara runt 50 miljoner kronor. Det är en ganska bra utväxling för en randomiserad studie som bara kostat 14 miljoner att göra, säger han till Dagens Medicin.

Studien presenterades på söndagen vid den europeiska hjärtkongressen i Barcelona i Spanien. Den har även publicerats i New England Journal of Medicine.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.