Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Botemedel mot grått hår

Snart kan det vara slut på att behöva köpa hårfärg för att dölja grått hår. Forskare tror sig ha hittat en metod som kan ”bota” problemet.

Anledningen till att håret blir grått på äldre människor beror på att det samlas väteperoxid i hårsäckarna och hårstråna utsätt för oxidativ stress. Det innebär att håret bleker sig själv inifrån och ut. Forskare vid bland annat universitetet i Bradford, England, har nu hittar ett sätt att motverka samlingen av väteperoxid som gör håret grått. Det skriver Sky News.

Exakt vad behandlingen går ut på framkommer inte. Men principen är att kroppens pigment blir lurade. Med andra ord tappar aldrig håret sin färg.

– I flera generationer har folk försökt hitta sätt att undgå och gömma grått hår. Nu, för första gången, finns det en lösning som går till roten av problemet, säger Gerald Weissman, chefredaktör på forskningstidsskriften FASEB Journal, tidningen som publicerat studien.

Upptäckten gjordes efter att forskarna studerat en internationell grupp av 2 411 patienter som lider av vitiligo, en sjukdom som gör att pigment i huden faller bort och blir vit. I samma veva förstod de att behandlingen också kan användas mot grått hår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.