Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Botox i hjärnan kan bota värsta huvudvärken

Foto: Christine Olsson/TT

Världens värsta huvudvärk är så svår att det förekommer att drabbade tar sina liv. Norska forskare hoppas nu på lindring – genom att spruta in botox i hjärnan.

Åkomman kallas Hortons huvudvärk, på engelska cluster headache, och är ovanlig.

– Det är den mest extrema formen av huvudvärk, intensiteten i smärtorna är värre än för migränpatienter, säger Erling Tronvik vid NTNU i Trondheim, där även ett nationellt norskt centrum för huvudvärksforskning ligger, till forskning.no.

– Den kallas också självmordshuvudvärk, många patienter blir suicidala av smärtorna.

Den nya metoden går ut på att bädda in drabbade nerver i botox, ett förlamande gift som är mest känt för användning mot rynkor i ansiktet.

– Botox är ett nervgift som stoppar strömföringen i nerverna. I teorin kommer kopplingen mellan två nerver i den nervknuten att reduceras eller upphävas, säger Erling Tronvik.

Han betonar att det handlar om en pilotstudie. Metoden är inte riskfri, giftet injiceras med ett pistolliknande verktyg via näsan.

– I teorin kan detta fungera, men ingen i världen har gjort det tidigare, säger Tronvik i till norska TV2.

Till att börja med handlar det om tio patienter. Om allt går bra kan metoden i ett senare skede också testas på migränpatienter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.