Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Bugg kan ha fällt Kasparov

Garri Kasparov blev den förste världsmästaren att förlora en schackmatch mot en dator. Men det avgörande draget kan har orsakats av ett fel i IBM:s superdator Deep Blue, avslöjar en av dess utvecklare.

19 drag. Så mycket krävdes för Deep Blue att avgöra den sjätte och avgörande matchen mot regerande världsmästaren i schack, Garri Kasparov, den 11 maj 1997. Människan skakade på huvudet, lämnade spelplatsen raskt och anklagade snart IBM för att ha programmerat datorn att slå just honom.

Andra anklagelser från honom och andra, inklusive hans närmaste konkurrenter, löd att en eller flera människor i själva verket måste ha hjälpt datorn att klura ut dragen. Nu, femton år senare, kan sanningen kanske ha kommit fram. Människan hade besegrats av maskinen, men maskinen hade ännu en brist skapad av människan.

Murray Campbell, en IBM-ingenjör som var med och utvecklade Deep Blue, har intervjuats av New York Times-journalisten Nate Silver i boken ”The Signal and the Noise”. Campbell hävdar att ett fel i datorn ställde till det för Kasparov, ett fel som plötsligt fick datorn att agera irrationellt.

– Vi hade sett det en gång förr, i en testmatch som spelades tidigare 1997 och trodde det var fixat. Olyckligtvis fanns det ett ställe som vi missade, säger Campbell till Silver enligt Washington Post.

Det handlar särskilt om ett specifikt drag, det 44:e, i slutet av första matchen. Draget med tornet var så pass emot allt vad instinktiv schackstrategi heter att Kasparov måste ha dragit slutsatsen att draget var överintelligent.

I själva verket kom draget mer som en slump orsakad av en bugg som teknikerna fixade till under matchens gång, berättar Campbell. Kasparov blev så ur balans att han gjorde bort sig i andra partiet som han förlorade. Deep Blue som hade förlorat med 2–4 året innan vann 1997 med 3,5–2,5.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.