Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/cancer-vanligaste-dodsorsak-i-rika-lander/

Vetenskap

Cancer vanligaste dödsorsak i rika länder

Cancer är nu den vanligaste dödsorsaken bland medelålders personer i höginkomstländer, visar en genomgång som presenteras i tidskriften The Lancet. 

TT Text

Genomgången omfattar 21 länder och 162.534 personer i åldrarna 35–70 år, som följts i genomsnitt 9,5 år.

För samtliga länder var fortfarande hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke, den vanligaste dödsorsaken och stod för fyra av tio dödsfall bland medelålders personer.

Men i höginkomstländerna ser det annorlunda ut. Där har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat, och cancer har i stället blivit den vanligaste dödsorsaken.

Bland medelålders män är dödsfallen i cancer cirka 50 procent fler än i hjärt-kärlsjukdom, skriver Sahlgrenska Akademin som har lett den svenska delen av studien. I motsvarande grupp kvinnor och i gruppen män och kvinnor i tidig medelålder dör dubbelt så många i cancer som hjärtkärlsjukdom.

Minskningen och skillnaden länderna emellan förklaras med att höginkomstländer utvecklat framgångsrika strategier för att förebygga och behandla hjärt-kärlsjukdomar.

Ämnen i den här artikeln:

Cancer
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt