Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Cancerlarm om stekt mat

Svenska forskare har upptäckt att det cancerframkallande ämnet akrylamid bildas vid tillverkning och tillagning av flera vanliga matvaror. Det är samma ämne som läckte ut från tätningsmedlet Roca-Gil i Hallandsåsen.

- Akrylamiden finns i mat som är stekt, ugnsbakad eller friterad, men inte i kokt mat, säger Karl-Erik Hellenäs, kemist vid Livsmedelsverket.

Tidigare undersökningar har slagit fast att en rad onyttiga ämnen bildas när råvaror hettas upp.

De nya reslutaten visar för första gången att även akrylamid kan bildas i stärkelserika matvaror som potatis och bröd.

Representanter från livsmedelsindustrin fick information om de nya rönen i går vid ett möte på Livsmedelsverket i Uppsala.

- Livsmedelsverket rekommenderar inte att vi ska göra några förändringar i sortimentet eller ta bort några produkter just nu. Och det har vi inte heller för avsikt att göra. Vi kommer att samråda med Livsmedelsverket och med våra leverantörer under förmiddagen, säger Niklas Waren, kvalitets- och miljöchef hos ICA, som betraktar cancerlarmet som oroande.

Han utesluter inte att det kan bli förändringar i sortimentet - men först måste branschen få veta mer.

Ulrika Ekström, informationschef vid Coop Sverige, konstaterar också att Livsmedelsverkets informationsmöte lämnade många frågor obesvarade.

- Vi fick reda på att man funnit akrylamid i livsmedel, men att verket skulle återkomma och berätta om vilka produkter det handlar om och hur höga halter man funnit.

Bakom upptäckten finns en grupp forskare vid institutionen för miljökemi vid Stockholms universitet. Universitetets informationsavdelning meddelar att de nya uppgifterna kommer att ha betydelse för såväl riskvärdering, matproduktion som konsumtion.

Forskarna förfinade sina metoder att spåra akrylamid när de analyserade prover från Hallandsåsen. När de även analyserade olika matvaror fann de att halterna av akrylamid ökade efter uppvärmning. Mängderna av ämnet i maten är låga jämfört med de som läckte ut vid Hallandsåsen.

I samband med att tunnelarbetare testades efter olyckan i Hallandsåsen visade det sig att även personer som aldrig varit i kontakt med tätningsmedlet Roca Gil också hade låga halter av akrylamid i blodet.

- Vi förstod aldrig vad det berodde på. Det här kan vara förklaringen, säger Lars Hagmar, professor i miljömedicin vid universitetssjukhuset i Lund.

Han har inte medverkat i den nya studien, och anser sig ännu inte ha tillräckligt mycket information för att ge några råd till allmänheten.

- Men om det stämmer att det finns akrylamid i chips och pommes frites så finns det ytterligare ett skäl att undvika den typen av livsmedel, säger han.

Fakta/Akrylamid

Djurförsök har visat att akrylamid är cancerframkallande och kan orsaka ärftliga genskador.

Ämnet har sedan femtiotalet varit känt för att orsaka domningar och andra nervskador.

Höga koncentrationer skadar spermier hos försöksdjur.

Akrylamid bildas i cigaretter, vilket innebär att rökare har mer akrylamid i blodet än icke-rökare.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.