Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Choklad minskar risken för stroke

Grafik: Johan Andersson
En liten bit choklad om dagen kan minska risken att drabbas av stroke med nästan 20 procent. Om chokladen är ljus eller mörk spelar ingen roll. Det visar en ny stor svensk studie med över 37 000 män.

– Den som äter ungefär 60 gram, eller drygt en halv chokladkaka per vecka, har nästan 20 procents lägre risk att få en stroke jämfört med personer som helt avstår från choklad, säger Susanna Larsson, som är forskare och nutritionsepidemiolog vid Karolinska institutet.

Tidigare forskning har visat att måttliga mängder mörk choklad är bra för hjärtat. Man har även kunnat se att chokladen kan skydda mot stroke hos kvinnor. Men nu slår svenska forskare för första gången fast att såväl ljus som mörk choklad även skyddar män, vilket stärker sambandet än mer.

Varje år drabbas omkring 30.000 svenskar av stroke som är ett samlingsnamn för hjärnblödning och hjärninfarkt. Det innebär att syre­tillförseln stryps till hjärnan på grund av blodpropp eller blödning. Ungefär varannan avlider eller kan få svåra funktionshinder.

Susanna Larsson har tillsammans med kollegerna Jarmo Virtamo och Alicja Wolk låtit fler än 37.000 män i åldrarna 49–75 år svara på en enkät om sina matvanor. De fick bland annat ange hur mycket och hur ofta de åt choklad.

När forskarna tio år senare samkörde svaren med Socialstyrelsens patientregister hade nästan 2.000 deltagare fått en stroke. Det visade sig att stroke var vanligare bland dem som inte åt choklad. De män som hade ätit mest, ungefär en halv chokladkaka i veckan, hade minst risk att drabbas.

– Vi har inga belägg för att det lönar sig att äta mer choklad än så. Då kanske man går upp i vikt i stället, och det ökar risken för sjukdom. Det spelar troligen ingen roll om man äter lite varje dag eller vid ett enda tillfälle, säger Susanna Larsson.

Forskarna gjorde sedan en större analys av de få tidigare mindre studierna som främst har tittat på kvinnors chokladkonsumtion.

– Vi såg att alla studier visar ungefär samma skyddande effekt, säger Susanna Larsson.

Mörk choklad med en hög kakaohalt på minst 60 procent kopplas oftast till förbättrad hjärthälsa. I den nya studien gjordes ingen uppdelning mellan olika chokladsorter.

– Men vi antar att ungefär nio av tio personer i vår studie valde ljus mjölkchoklad, eftersom försäljningen såg ut så när studien gjordes i slutet av 1990-talet. Det får oss att dra slutsatsen att det går lika bra med ljus choklad med ungefär 30 procent kakao.

Studien publiceras i dag på den medicinska tidskriften Neurologys hemsida. Studien visar att det finns ett samband mellan choklad och stroke, men kan inte besvara varför. Enligt Susanna Larsson finns det fler troliga biologiska förklaringar till den hälsosamma effekten. Chokladen innehåller till exempel mycket antioxidanter som kallas flavonoider. De finns också rikligt i bland annat te, rött vin, lök och äpple.

– De tycks förhindra både inflammation och åderförkalkning. Troligen kan flavonoiderna också minska blodtrycket och halterna av det ”dåliga” kolesterolet LDL och därmed skydda mot sjukdom, säger Susanna Larsson.

Hon menar att det behövs fler studier innan man kan rekommendera en daglig dos choklad.

– Men det känns bra att redan nu kunna motbevisa dem som tror att choklad är onyttigt, säger hon.

Studien är finansierad av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap och Vetenskapsrådet.

Choklad

Choklad minskar risken för stroke troligen genom att:

• förhindra inflammation och åderförkalkning

• minska koncentrationen av det ”dåliga” kolesterolet LDL

• sänka blodtrycket

Choklad görs av kakaomassa, socker, kakaofett, smakämnen och lecitin. Kakao­bönan kommer från det tio meter höga kakaoträdet i tropikerna (Theobroma cacao). Namnet kommer från aztekiska ”xocolatl”.

Kakao innehåller koffein, men i betydligt lägre koncentration än i kaffe och te.

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.