Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/christer-fuglesang-tyngdlosheten-i-rymden-ar-forfarlig/

Vetenskap

Christer Fuglesang om svenskans första resa till rymden

01:40. Snart blir astronauten Jessica Meir den första svenska kvinnan i rymden.  

Snart är det dags för Jessica Meir att bli den första svenska kvinnan i rymden när hon reser upp till den internationella rymdstationen ISS. 

Vad kan hon egentligen vänta sig?

DN har pratat med den första svensken att besöka stationen, Christer Fuglesang, för att få en bild av livet på ISS.

Den 25 september reser Jessica Meir upp med fem andra astronauter till ISS. Den enda svensken som besökt rymdstationen före henne är Christer Fuglesang som varit där vid två tillfällen. För DN berättar han vad Jessica Meir kan vänta sig under sin tid i rymden och på ISS.

– Det är väldigt speciellt i rymden, framför allt tyngdlösheten. Du kan inte ställa ifrån dig saker, du kan inte duscha och du kan inte gå på toaletten som vanligt, säger Christer Fuglesang. 

Christer Fuglesang på en rymdpromenad utanför ISS år 2006. Han berättar inför att han kände en viss oro inför sin första rymdpromenad. ”Vi hade ju tränat väldigt mycket, men då skulle vi göra det på riktigt och det var upp till mig att inte göra några misstag.” Foto: NASA/AP

I stället för att duscha som nere på jorden tvättar sig astronauterna genom att spruta vatten på en tvättlapp och rengöra sig på den.

Hur fungerar toaletten?

– Den fungerar som en dammsugare i princip, som suger upp det du vill bli av med. Den är ganska knölig att hantera, men det är lättare när man pinkar än om man gör något större.

På rymdstationen sover man inte heller i någon vanlig säng med en huvudkudde och ett täcke som många av oss är vana vid. I stället sover astronauterna i en sovsäck som hängs upp, för att man inte ska glida i väg under natten. 

– På rymdfärjan sover alla i samma utrymme, där brukade vi placera ut våra sovsäckar lite hur som helst. Men de som bor på rymdstationen har var sin egen liten kabin, säger Christer Fuglesang.

En annan speciell upplevelse med att resa ut i rymden och befinna sig på den internationella rymdstationen som Christer Fuglesang minns det är utsikten över jorden.

– Det är fantastsikt fint att man hela tiden ser nya saker, för det tar bara drygt en och en halv timme att åka ett varv runt jorden. När man åkt ett varv har jorden rört sig lite och då får man se något nytt.

– Jag hade sett många bilder av jorden från rymden men det är skillnad att se det på foto och att uppleva det själv. Jättestor skillnad.

Christer Fuglesang minns inte att han möttes av några större överraskningar under sina två besök på ISS, som varade i omkring två veckor vardera. Han beskriver det som att han och de andra astronauterna övat så pass mycket att det mesta upplevelserna av rymden var ganska väntade.

– Det jag tänkte på är att själva rymdstationen är väldigt stor. Även fast jag visste att den var stor så kändes den större än jag tänkt mig.

Astronauten Christer Fuglesang har varit uppe på ISS två gånger. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur såg ditt schema ut på ISS? Var det någon dötid?

– Det fanns tillfällen då jag kunde slappna av och göra lite egna grejer. Formellt var vi schemalagda arbetsmässigt ungefär tio timmar om dagen om jag minns rätt. 

– Men det är nog väldig stor skillnad, för jag var uppe två veckor ungefär och Jessica ska åka upp ett halvår.

Astronauterna som reser till ISS får ta med sig en del privata ägodelar. Den 25 september tar Jessica Meir bland annat med sig en svensk och en israelisk flagga samt en nalle upp i rymden. 

Vill du skicka med något råd till Jessica Meir?

– Jag har nog inget att tillägga som hon inte redan vet. Men hälsa henne: lycka till och ha det så jätteroligt där uppe!

Läs mer:

Jessica Meir: Få förunnat att få göra en rymdfärd 

Se rymdstationen ISS i 3D – här är rymdsvenskans nya hem