Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Copernicus kvarlevor identifierade

Nu är det bevisat, de kvarlevor som forskare hittade i katedralen i polska Frombork för tre år sedan tillhör verkligen den världsberömde astronomen Nicolaus Copernicus.

Polska forskare fann 2005 kvarlevorna av en 70-årig man begravd i katedralen i Frombork i norra Polen. De misstänkte att det var Copernicus kvarlevor, men det återstod att bevisa.

Forskarna kopplade då in svenska kollegor från Uppsala universitet för att utföra DNA-analyser dels på skelettet, dels på hårstrån som hittats i Johannes Stöfflers praktverk Candelarium Romanum Magnum som fanns i Copernicus ägo i många år.

Det polsk-svenska forskarlaget slår efter tre års intensivt arbete nu fast att de DNA-testade kvarlevorna matchar varandra.

- De två hårstrån som hittades i boken har samma gensekvens som tanden och skelettdelen från Frombork, sade forskaren Marie Allen vid Uppsala universitet till journalister i Warszawa på torsdagen.

Copernicus (1473-1543) var astronom, matematiker och präst och anses vara den moderna astronomins fader.

I början 1500-talet lanserade han teorin att solen är världsalltets centrum och att planeterna och stjärnorna rör sig runt den. Den stämde inte riktigt, i dag vet vi att solen är en stjärna bland alla andra stjärnor.

Copernicus idéer utvecklades senare av bland andra Johannes Kepler, Galileo Galilei och Isaac Newton.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.