Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Daglig idrott ger bättre skolresultat

Daglig idrott i skolan gör att fler elever blir behöriga till gymnasiet. Elever som har daglig schemalagd idrott får bättre resultat än de som har vanlig idrottsundervisning, visar en ny studie i det så kallade Bunkefloprojektet.

Över 200 barn i Malmö har följts från första till nionde klass. De elever som hade daglig fysisk aktivitet på schemat fick betydligt bättre resultat än de elever som bara hade vanlig idrottsundervisning två gånger i veckan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

96 procent av de elever som hade schemalagd idrott varje dag blev behöriga till gymnasiet, medan bara 89 procent av de som idrottade två gånger i veckan blev behöriga till gymnasiet.

Studien visar att framförallt pojkar presterade bättre i samband med daglig fysisk aktivitet. De fick bättre betyg i svenska, engelska och matematik.

Bunkefloprojektet startade år 1999 som ett samarbete mellan skola, idrottsföreningar och forskning. Tidigare doktorsavhandlingar från projektet har visat att daglig gymnastik förbättrar muskulatur och skelett hos eleverna, samt även motoriken. 93 procent av de elever som haft daglig gymnastik hade bra motorik, jämfört med 53 procent hos de elever som haft vanlig idrottsundervisning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.