Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Danmark fick sin första astronaut

Danmark fick sin första astronaut när den den europeiska rymdorganisationen ESA i dag presenterade en ny grupp på sex astronauter.

De sex, fem män och en kvinna, har valts ut från 8.413 sökanden som sökte när tjänsterna utlystes den 19 maj 2008. Sedan dess har de genomgått en serie tester för att se vilka som till slut skulle få chansen att arbeta i rymden.

De nya astronauterna är: Samantha Cristoforetti, Italien, Alexander Gerst, Tyskland,  Andreas Mogensen, Danmark, Luca Parmitano, Italien, Timothy Peake, Storbritannien och  Thomas Pesquet, Frankrike.

Den 32-årige Andreas Mogensen, som nu blir Danmarks första astronaut, sa att "det är en livslång dröm som nu går i uppfyllelse".

- Det är en enorm glädje att efter en lång process få sitta här med de sex som blev kvar, sa Andreas Mogensen som numera bor i England.

En dansk journalist frågade om han inte kände rädsla inför det som väntade honom.

- Jag vet inte vad som är värst, att sitta framför ett rum fullt av journalister eller att en dag sitta i toppen av en raket, svarade Andreas Mogensen och skrattade.

De nya astronauterna presenteras av ESA:s generaldirektör Jean-Jacques Dordain och ESA:s chef för bemannade rymdfärder Simonetta Di Pippo vid en direktsänd presskonferens.

Jean-Jacques Dordain konstaterade att antalet Europeiska astronauter inte längre räcker till och kallade dagen för en vändpunkt för ESA:s bemannade rymdfärder. I och med att rymdlaboratoriet Columbus har skickats till den internationella rymdstationen ISS kommer fler astronauter att behövas.

ESA har sedan tidigare åtta astronauter, från Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Belgien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.