Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Därför kan fet mat öka cancerrisken

Fet mat och många kalorier ökar risken för cancer, framför allt tarmcancer. Nu tror sig forskarna veta varför.

Fetma och övervikt nästan fördubblar risken för tarmcancer, en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Orsaken till sambandet har varit höljd i dunkel, men nu tror sig forskarna vara en förklaring på spåren. Boven i dramat tycks vara en viss typ av stamceller och en grupp stamcellsliknande celler som lever i tarmens ytskikt, epitel.

Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha matat möss med en extra fet kost i nio till tolv månader.

Förutom att mössen blev ovanligt tjocka fick den feta kosten cellerna i tarmens ytskikt att bete sig konstigt. De delade på sig och blev fler. Cellerna blev även mindre benägna till att ”lyssna” på signaler från omgivande celler, samtidigt som vissa av dem levde betydligt längre än normalt. Cellerna blev med andra ord alltmer tumörlika.

”En fettrik diet förändrar inte bara biologin hos dessa stamceller, den förändrar även biologin hos andra celler, vilket sammantaget resulterar i en ökad tumörformation”, säger Omer Yilmaz, en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Nature, i en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.