Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Därför kan gymmet göra dig trött och hängig

Gymmets luft kan orsaka huvudvärk, enligt nya forskarrön.
Gymmets luft kan orsaka huvudvärk, enligt nya forskarrön. Foto: Erik G svensson / TT

Under höst- och vintermånaderna är det många som väljer löpbandet framför en joggningstur ute i kylan. Att vara på gymmet är dock inte samma sak som att vara ute i friska luften. Nya studier visar att gymluften kan ge dig ont i huvudet och göra så att du får svårt att prestera.

Den nya studien, som är gjord av forskare från Lissabons universitet i Portugal och Delfts tekniska universitet i Nederländerna, väcker frågor om huruvida de platser där vi tränar är så hälsosamma som de borde vara, skriver tidningen New York Times. Undersökningen omfattar elva gym som man har försett med luftkvalitetsmätare. Flera av mätningarna visade höga halter av luftburna dammpartiklar, koldioxid och formaldehyd. Den sista är en baskemikalie som bland annat används vid plasttillverkning.

Särskilt höga var halterna under gruppträningspass, då många personer samlas och tränar på en mindre yta. Vid fysisk aktivitet utsöndrar kroppen stora mängder koldioxid. En förhöjd halt av koldioxid är en indikator på att ventilationen inte fungerar som den ska och att andra föroreningar också kan vara höga.

Fredrik Haux är utredare på Folkhälsomyndigheten, som är den myndighet som har tagit fram de svenska riktlinjerna för ventilation och luftkvalitet i inomhusmiljö. Enligt honom kräver en gymverksamhet ett ventilationssystem som går att reglera utefter hur många personer som vistas i lokalen. Det är viktigt att luftflödet är tillräckligt i gymlokalerna. Enligt Fredrik Haux bör man räkna med minst 10 liter tilluft per sekund och person i rummet, och allra helst 15 liter per sekund och per person.

– När luftflödet inte fungerar blir vi trötta och får ont i huvudet. Även mängden föroreningar så som damm, rök och allergener ökar när ventilationen inte fungerar som den ska. För astmatiker och människor med allergier är det här väldigt jobbigt. Sedan ökar även lukterna. Det är ju inte så jättetrevligt när det luktar fis, prutt och svett, säger Fredrik Haux.

I Sverige är det kommunerna som kontrollerar luftkvaliteten i olika byggnader. Det är dock den som bedriver verksamheten som ansvarar för att förhållandena i lokalen är bra. Enligt Jenny Hamrin, handläggare på miljöförvaltningen i Stockholms kommun, gör de inga regelbundna kontroller av luftkvaliteten i gymlokaler i Stockholms stad. Inspektörerna åker endast ut om någon lämnat in ett klagomål. Jenny Hamrin har inte hört talas om att luftkvaliteten skulle vara ett problem på stans gym.

– Klagomålen handlar i stället om brister i städningen eller fukt och mögel, säger Jenny Hamrin.

Forskarna som ligger bakom studien vill dock inte att någon ska avskräckas från att besöka gymmet på grund av resultaten. Däremot kan det vara bra att vara extra uppmärksam nästa gång man besöker gymmet och meddela personalen om man upplever dålig luft eller konstiga lukter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.