Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Därför mår män sämre än kvinnor

Män mår sämre än kvinnor. Det har sedan tidigare varit känt att låga halter av testosteron eller östrogen haft betydelse för välbefinnandet, men nya rön visar att hormonerna också har en avgörande betydelse för smärtupplevelse och influensasjukdomar, vilket framförallt gör att män känner sig sjukare än kvinnor.

Enligt en undersökning som gjorts vid Karolinska sjukhuset, som inom kort publiceras i den ansedda medicintidskriften Lancet, konstateras att en signalsubstans som följer det manliga hormonet testosteron sjunker drastiskt vid feber eller smärta vilket i sin tur förstärker nervsignalerna till hjärnans smärtcenter.

En liknande substans finns också kopplat till det kvinnliga östrogenet, men där försvinner det inte lika snabbt som hos män. Det svenska forskarlaget som ligger bakom upptäckten har följt 1.116 män och kvinnor när de haft influensa, förkylningar och smärta mellan 2006 och 2010. 

– Skillnaderna är individuella. Självklart finns det kvinnor som påverkas mer än män när det gäller hormonnivåer vid sjukdom, men generellt så sänks produktionen av testosteron hos män vid betydligt lägre feber eller smärta, säger professor P-J Oskarsson vid institutet för hormon- och genusforskning vid Karolinska institutet och som lett forskarlagets femåriga studie. 

Det som tidigare varit närmast en fördom, att män lider mer av feber eller smärta och känt sig förhindrad att delta vid lättare arbete i hemmet när de haft feber, har därmed haft en vetenskaplig förklaring.

Hos män börjar produktionen av testosteron försvinna redan vid 37,7 graders feber, vilket därmed drastiskt sänker männens välbefinnande. Hos kvinnorna sker samma sak, men först när de uppnått temperaturer över 39,6 grader. Upptäckten tros vara en av de viktigaste förklaringarna till att kvinnor ändå kan arbeta trots influensa medan män är oförmögna.

– Vi vet inte varför detta sker, men resultaten är entydiga och kan bana väg för en helt ny typ av mediciner, säger P-J Oskarsson.

Den nya signalsubstansen, som kallas PJ-Osk efter sin upptäckare, har redan nämnts som en av årets Nobelpriskandidater. Upptäckten betraktas också som ett guldägg för svenska staten och stora läkemedelsbolag står redan i kö för att producera olika slags preparat där signalsubstansen PJ-Osk kommer att ingå. Medicinerna, som kommer att inriktas på både män och kvinnor, kommer att sänka upplevelsen av lidande samtidigt som biverkningarna kommer att vara ringa.

– Gamla preparat för antipyretikum (febernedsättande) och analgetikum (smärtstillande) har en mer dövande roll för hela smärtcentra. Framtida preparat kommer att bättre härma kroppens egna substanser och därmed vara helt ofarliga.

– På lång sikt bör också lättare operationer kunna göras utan narkos, men det kan ta upp till 10 år för de nya läkemedlena att gå igenom läkemedelsprövningar världen över, säger P-J Oskarsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.