Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 19:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/datorn-ar-framtidens-terapisoffa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Datorn är framtidens terapisoffa

Internetbaserad psykologisk terapi fungerar lika bra som traditionell terapi. Den är enklare, billigare och kan nå många fler.

- Jag som läkare är häpen över hur effektivt det är, säger Nils Lindefors, professor i psykiatri och verksamhetschef för Psykiatri sydväst i Stockholm läns landsting och ansvarig för landstingets internetpsykiatri.

Kognitiv beteendeterapi, förkortat kbt, baseras på konkreta mål där patienten ska lära sig mer om sin sjukdom och våga utmana sina rädslor i praktiska övningar.

- Tack vare att det är så konkret så har det gått att skriva ner vad behandlingen går ut på i bokform, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet och Karolinska institutet i Solna.

Och det var så det började - som ett slags psykologiska kokböcker, berättar Gerhard Andersson. Han är en av pionjärerna i världen inom detta område och startade sitt första forskningsprojekt kring internetterapi för tio år sedan.

- Man kan säga att vi lade ut kokboken på nätet, säger Gerhard Andersson.

Men det visade sig att patienterna sällan klarade av att slutföra behandlingarna själva utan behövde någon typ av stödperson.

Behandlarkontakten var viktig för Åse Karlström Sjöberg. Hon drabbades av panikångest under hösten 2008 och har precis avslutat sin internetterapi inom Internetpsykiatrin i Stockholms läns landsting. För henne var det en trygghet att veta att någon fanns där. Om hon stötte på problem var det bara att mejla så fick hon snabbt svar. Men själva terapin fick hon sköta mest själv och det var tufft, och
ibland ensamt.

- Modulerna är väldigt bra uppbyggda, men det kräver att man vill till hundra procent själv, säger hon.

Dels är det mycket information att läsa in och ta till sig, dels går det att fuska.

- Men det gäller ju att förstå att detta är något jag gör för mig själv. Ju mer energi jag lägger ner och ju ärligare jag är mot mig själv desto större chans är det att jag blir bättre, säger Åse Karlström Sjöberg.

Hon är 37 år, har man och barn och jobbar som samordnare på IT-avdelningen på Karolinska universitetssjukhuset. Efter en stressig tid på jobbet och en omorganisation fick hon plötsligt attacker av illamående, yrsel, hög puls och kände att det var svårt att andas. Hon fick diagnosen panikångest och fick ett erbjudande om att prova internetterapi. Hon nappade direkt.

- För mig har det fungerat otroligt bra. Redan efter ett par veckor märktes det skillnad, säger hon.

Terapin är uppbyggd i tio veckomoduler och innehåller information att läsa och hemuppgifter att göra. Det tar minst fyra fem timmar per vecka och vissa moduler innehåller många praktiska övningar.

- En del uppgifter kunde vara väldigt jobbiga, men det gäller att bestämma sig för att man ska fixa det. För varje steg man tar sig vidare blir man ju otroligt mycket starkare, säger Åse Karlström Sjöberg.

Den stora fördelen med internetterapin är friheten att själv kunna välja, menar hon.

- Jag kunde göra det i lugn och ro och kunde styra när och hur jag skulle göra mina övningar, säger hon.

De senaste åren har det publicerats vetenskapliga bevis för att internetterapi fungerar bra mot depression, panikångest, posttraumatisk stress, vanlig stress, ätstörningar, sömnlöshet och till och med för att hjälpa små barn som bajsar på sig. Många av beläggen har granskats och bekräftats av tunga vetenskapliga instanser som internationella Cochrane, brittiska NICE och svenska statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Och när internetterapi jämförs med traditionell terapi klarar den sig väldigt bra.

- Man får lika bra effekt som med vanlig terapi. Det finns till och med en del fördelar. När man gått igenom behandlingen blir man sin egen terapeut eftersom man tillägnar sig metodiken på ett annat sätt. Det blir som en skola där man får lära sig om sjukdomen och kroppen, säger Nils Lindefors.

Kbt-terapi på internet frigör också resurser i sjukvården så att fler kan behandlas.

- Antalet patienter per behandlare har fyrdubblats redan nu. Det kommer att bli ännu fler när vi utvecklar metodiken, säger Nils Lindefors.

Och behovet är stort. Undersökningar pekar på att det finns tiotusentals obehandlade patienter bara i Stockholms län.

Där har landstinget sedan i höstas släppt internetterapin fri så att alla intresserade kan anmäla sig själv till behandling utan remiss från någon läkare. Alla undersöks och diagnostiseras av läkare för att avgöra vilka som lämpar sig för behandlingsformen.

Andra landsting i Sverige har inte kommit lika långt, men i stället har det uppstått en marknad för kommersiella aktörer. Det finns tre företag som erbjuder seriösa kbt-terapier på internet och vissa landsting samarbetar med dem och skickar patienter dit. Men det går också att anmäla sig och betala själv.

För den som är nyfiken på internetterapi eller endast känner sig lite nedstämd eller orolig finns det flera enkla och billiga alternativ.

Forskare och psykologer vid Australiens nationella universitet har utvecklat webbplatserna MoodGym och E-couch. Båda är gratis, men saknar helt möjlighet till psykologstöd.

MoodGym har utvärderats vetenskapligt, men inte E-couch. Resultaten visar att MoodGym hjälper, men att många hoppar av innan de är färdiga.

Både Gerhard Andersson och Nils Lindefors menar att de fria kbt-tjänsterna utan psykologkontakt är sämre än de svenska alternativen, men att de ändå kan fylla en funktion och lära ut både fakta och kunskaper kring det egna beteendet.

- Lider man av en klinisk depression bör man gå till sin läkare i primärvården, men lider man bara av lite nedstämdhet så kan MoodGym fungera, om man är bra på engelska, säger Gerhard Andersson.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.