Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

De stora djuren återtar Europa

Naturskydd fungerar. Många stora djur- och fågelarter ökar oväntat snabbt i antal i Europa – ett resultat av aktivt och målinriktat naturskyddsarbete.

Stora rovdjur, örnar, tranor, gäss, hägrar, storkar, sälar, valar, visenter och hjortar i Europa håller alla på att återhämta sig. Många av stammarna ökar nu fortare än någon hade kunnat hoppas på.

– Vi har inte haft så här mycket djur i Sverige på väldigt lång tid. Det är enormt mycket vilt nu, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden.

Det går allra bäst för de stora rovdjuren, och vargen finns nu i större delen av Europa. Vargar har till och med setts i Danmark, Nederländerna och Belgien för första gången på flera hundra år. Björnstammen ökar också snabbt i norra Europa. Till och med det spanska lodjuret, den iberiska panterlon, verkar sakta återhämta sig efter nästan total utrotning. För bara tio år sedan fanns det färre än hundra djur kvar, men idag lever runt 350 vuxna lodjur i södra Spanien. Att stammen har ökat så mycket på så kort tid beror främst på att djur har fötts upp i fångenskap för att kunna sättas ut och hjälpa arten att överleva. Annars är det minskad jakt som gynnar rovdjuren. Människor har högre tolerans mot rovdjur nu än tidigare, och jakten har blivit reglerad. I Spanien och på Balkan har djur också hittat nya områden att etablera sig på när människor alltmer överger landsbygden för att flytta in till städerna.

Här i Sverige har rovdjuren återhämtat sig tack vare starkt skydd från myndigheter och EU.

– Det har gått otroligt snabbt, och det tror jag ingen var beredd på. För 40 år sedan hade vi väldigt få rovdjur i Sverige, men idag är stammarna otroligt starka, säger Tom Arnbom.

Även många fågelarter ökar snabbt nu. Grågås, sångsvan och trana går det riktigt bra för. Idag häckar runt 6 000 par sångsvanar i Sverige jämfört med 30 par i mitten av 1970-talet, och det finns mer än tio gånger fler tranor i Europa nu än för 30 år sedan. Även fåglarnas återkomst beror på reglerad jakt, här och i södra Europa. Men återhämtningen har tagit tid.

– Stammarna sköts sönder helt på 1800-talet och i början av 1900-talet. Sedan tog det mycket lång tid för fåglarna att komma över en viss kritisk nivå. Men när de väl hade gjort det gick det väldigt fort, säger Tom Arnbom.

Olika djurarter behöver olika insatser. Storken, som var vanlig i Sverige på 1700- och 1800-talen, försvann när Skåne dikades ut och våtmarker blev åker. Dagens jordbruk med stora rapsåkrar är som en öken utan mat för insekter och fåglar. Men nu fylls diken igen för att återskapa våtmarker på flera håll. Det är en ren vinst både för storken och för oss människor menar Tom Arnbom.

– Våtmarkerna rensar upp skräp vi släpper ut från avlopp och gödsling. Räknar man på det inser man att det är enormt lönsamt att ha våtmarker, säger han.

För 30 år sedan började naturskyddsföreningar att plantera in stork i Sverige igen, och i år har det varit ett rekordår för storken. Nu har det kläckts så många ungar att det börjar bli en vild population.

Ibland har enskilda personer varit avgörande för en arts överlevnad och återhämtning. På 1970-talet var havsörnen i Sverige svårt förgiftad av DDT och PCB och nästan utrotad. Björn Helander på Naturhistoriska riksmuseet drog igång en folkrörelse som lade ut mat utan gift till fåglarna på vintern. Tack vare det kunde ungarna överleva, och nu finns flera tusen havsörnar i Sverige.

Även djur i haven kommer tillbaka. Sedan valjakten reglerades i början av 1970-talet och den kommersiella jakten helt upphörde 1986 går det bättre och bättre för de flesta av valarna. Nu tjänar turistindustrin mycket mer pengar på valsafarier än vad valfiskarna gjorde på jakten.

Men alla djur har det inte lika lätt. Jakt på fjällräv förbjöds redan i slutet av 1920-talet, men räven har haft svårt att komma tillbaka. På 1980-talet fanns det bara 30 fjällrävar kvar i Sverige eftersom lämlarna de äter också försvann. Stockholms universitet och Länsstyrelsen i Jämtland, med stöd av Världsnaturfonden, lade ut mat till rävarna och tog bort rödräv som kom för nära lyorna. För 15 år sedan återkom lämmelåren, och när det blev lämmelår två åt i rad föddes 700 fjällrävsvalpar i Skandinavien 2011.

– Det är fantastiskt när 30 års miljöarbete plötsligt ger resultat. I hela EU finns nu bara fjällräv på de ställen där det har gjorts aktiva insatser: i Jämtland och i Västerbotten. I Finland dog de ut helt, för där gjorde man ingenting, säger Tom Arnbom.

Trots alla goda nyheter minskar ändå den biologiska mångfalden. Insekterna avtar katastrofalt mycket på många håll, och fågelarter som ejder har gått ned med 90 procent i Stockholms skärgård, förmodligen av brist på vitamin B1 eller tiamin. Staffan Widstrand, VD för och initiativtagare till naturskyddskommunikationsprojektet Wild Wonders of Europe, menar ändå att alla goda exempel visar att det går att rädda även de arter som fortfarande är i fara.

– Allt beror på att någon eller några har bestämt sig från politiskt håll, stoppat in pengar och skapat åtgärder för att skydda djuren. De har fixat problemet helt enkelt. Och det kan vi göra igen, säger han.

Staffan Widstrand har också varit med om att ta initiativ till projektet Rewilding Europe, som vill återskapa tio stora vildmarksområden i avfolkningsbygder, där vilda djur och växter ska få större utrymme. Han jämför det med Serengeti i Afrika, och menar att det både kan öka den biologiska mångfalden och skapa arbetstillfällen.

Nu är Staffan Widstrand i Sverige med Wild Wonders of Europes fotoutställning som öppnar på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm nu på tisdag, den 25 juni. Utställningen visar fotografier från alla Europas 48 länder tagna av 69 av världsdelens bästa naturfotografer, och vill både tala om att det går bättre och bättre för djuren, och få människor att upptäcka Europas rika men av många okända natur.

­– Vi vill berätta att vi har ett europeiskt naturarv tillsammans, att djuren och fåglarna kommer tillbaka eftersom vi har bestämt oss för det, och att naturskydd fungerar, säger han.

DN publicerar en bild om dagen från Wild Wonders of Europes fotoutställning här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.