Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

De viktigaste punkterna i IPCC:s rapport

DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther kommenterar rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

1. Vad var det viktigaste i rapporten?

Att det är bråttom och kräver drastiska åtgärder, men att det är fortfarande är möjligt att begränsa uppvärmningen till två grader, om vi börjar nu.

2. Hur ska det gå till?

Vi måste minska utsläppen av växthusgaser rejält. Det kräver stora förändringar av teknologi, ekonomi, samhällsinstitutioner och vårt eget beteende.

3. Hur kan vi hejda utsläppen enligt författarna?

Framför allt måste vi begränsa användningen av fossila bränslen. Mellan år 2000 och 2010 ökade utsläppen av växthusgaser snabbare än under något av de tre tidigare decennierna, och 80 procent av den ökningen kom från förbränning av olja, kol och naturgas. Fram till år 2050 måste andelen energikällor med inga eller låga utsläpp av kol tre- eller fyrdubblas jämfört med i dag, enligt rapporten.

4. Vilka energikällor avser rapporten?

Förnybar energi och kärnkraft, och även fossila bränslen och bioenergi om de kombineras med tekniker som samlar upp koldioxiden och lagrar den under jord så att den inte kan komma ut i atmosfären.

5. Vilka politiska åtgärder krävs för att minska utsläppen?

Det viktigaste är att avskaffa subventioner till fossila bränslen, införa skatt på koldioxidutsläpp eller utsläppsrätter, ge stöd till förnybar energi och se till att få fram internationella samarbeten och avtal så att samma förändringar sker i hela världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.