Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Deklaration för miljötoppmöte klar

Förhandlarna som förberett FN:s stora miljömöte i Rio de Janeiro har enats om ett utkast till slutdeklaration för mötet, uppger flera källor.

Texten ska läggas fram för godkännande av de toppolitiker som ska vara med på mötet de närmaste dagarna.

– Texten har antagits och kommer att godkännas av stats- och regeringscheferna, sade en diplomat på plats till nyhetsbyrån AFP på tisdagen.

Riomötet handlar om vad som kan göras för att miljööverenskommelser från 1992 och 2002 ska kunna förverkligas.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) är Sveriges delegationschef tills statsminister Fredrik Reinfeldt anländer till miljömötet i Rio. Hon är givetvis nöjd med att förhandlarna enats.

– Vi lyckades undvika en situation där vi inte var färdiga när regeringscheferna kommer, säger hon till TT.

– Det är ett förstärkt och förnyat åtagande för hållbar utveckling. Världen förändras och den globala politiken måste hänga med.

Gunilla Carlsson säger också att det kommit en del kommentarer om att man inte nått så långt som man borde i miljöarbetet.

– Det är svårt att fatta globalt bindande beslut. Jag förstår att många är besvikna. Man märker en misstro i förhandlingarna, det finns motsättningar mellan olika block. Utvecklingsländerna litar till exempel inte på EU, men man märker ändå att de gör förändringar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.