Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Delar av jorden obeboelig vid fyra graders ökning

Foto: TT

Hundratals miljoner människor drabbas av översvämningar och delar av jorden blir obeboelig vid seklets slut om medeltemperaturen stiger med fyra grader, enligt klimatpanelens rapport som presenterades i natt.

Effekter av klimatförändringarna är tydliga och väldokumenterade på alla kontinenter och i haven. Glaciärer smälter, träd och koraller dör, djurarter har ändrat utbredning både på land och i haven, och jordbruk och livsmedelsproduktion har redan påverkats. Det säger FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport.

Den är mer än 2.500 sidor lång, och den tyngsta och mest omfattande rapporten någonsin om hur klimatförändringarna påverkar miljö och samhällen, hur sårbara vi är och hur vi kan anpassa oss. En fyrtiosidig sammanfattning för beslutsfattare presenterades på en presskonferens i Yokohama i Japan klockan 02 i morse svensk tid.
I fem dagar har rapportens författare och representanter för världens länder gått igenom, diskuterat och godkänt vartenda ord i sammanfattningen. Förhandlingarna har hållit på till långt in på nätterna. Sista mötet varade oavbrutet i mer än 24 timmar. Enligt Lennart Olsson, professor i geografi vid Lunds universitet och en av rapportens författare, handlade många av diskussionerna om att olika förhandlare ville ha med problem som drabbar deras hemländer.

– Men rapporten är inte en lista över världens alla klimatproblem. Vi måste utgå från det som är publicerat och vetenskapligt belagt. Vår uppgift som forskare är att hålla emot ländernas försök att politicera rapporten, säger han.

På vissa håll i världen har jordbruket gynnats av klimatförändringarna enligt rapporten, men de negativa konsekvenserna överväger, och de kommer att bli värre. Värmeböljor blir vanligare, längre och intensivare, och det drabbar livsmedelsförsörjningen, människors hälsa, växter och djur. Korallrev skadas, och eftersom havsvattnet har blivit varmare får de svårare att återhämta sig.

Bland oss människor är det de fattiga och redan utsatta som drabbas värst, av värme, torka, översvämningar, sjukdomar och brist på rent vatten.
Rapporten handlar också om riskbedömningar inför framtiden, och utgår då från två mycket olika scenarier: ett där vi lyckas begränsa temperaturhöjningen vid seklets slut till två grader över medeltemperaturen för 150 år sedan och ett där temperaturen har stigit med fyra grader.

I det första fallet kan konsekvenserna av klimatförändringarna fortfarande vara hanterliga. Men vid en fyragradig temperaturökning kommer delar av planeten att bli obeboeliga under den varma årstiden. Dessutom talar rapporten om att hundratals miljoner människor vid kustområden kommer att drabbas av översvämningar och stormfloder.

– Det scenariot måste vi till varje pris undvika. Det är hela rapportens huvudbudskap, säger Lennart Olsson.

Han är övertygad om att det rent tekniskt går att begränsa uppvärmningen till två grader.

– Men jag är extremt pessimistisk vad gäller vår politiska förmåga. Som det ser ut nu är vi på väg mot fyra grader, och utsläppen accelererar snarare än planar ut. Och det är väldigt bråttom. Vi har fyra eller högst fem år på oss att vända utvecklingen, säger han.

Fakta:FN:s klimatpanel IPCC

• IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, sammanställer regelbundet en sammanfattande rapport över klimatläget i världen.

• Rapporten som panelen nu tar fram är den femte i ordningen. Tidigare rapporter kom 1990, 1996, 2001 och 2007.

• Rapporten består av tre delar. Första delen, om den fysikaliska grunderna, presenterades i Stockholm i september förra året.

• Andra delen presenterades i Yokohama klockan 02 i morse svensk tid. Den handlar om hur klimatförändringarna påverkar ekosystem och samhällen, vår sårbarhet och hur vi kan anpassa oss.

• Om en vecka möts IPCC i Berlin för att godkänna den tredje delen, om hur utsläppen kan minskas.

• Den slutgiltiga sammanställningen av alla delrapporter kommer att presenteras i Köpenhamn i oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.