Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Det behöver du veta om klimatmötet

Fem frågor till DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther med anledning av att FN:s klimatpanel möts i Köpenhamn.

Vad gäller mötet?
– Att godkänna klimatpanelen IPCC:s rapport om klimatförändringarna, hur de påverkar naturen och oss och vad som krävs för att bromsa dem. Rapporten är en sammanställning av tre delrapporter: som godkändes på möten i Stockholm i september förra året, i Yokohama i mars och i Berlin i april i år.

– Rapporten är den femte i ordningen. De tidigare kom 2007, 2001, 1995 och 1990.

Vilka är här?
– Delegationer från de flesta av världens länder och observatörer från internationella organisationer och föreningar. De ska vara här hela veckan. Mötena är stängda för media och andra utomstående. Rapporten presenteras vid en presskonferens klockan 10 på söndag.

Vad gäller saken?
– Rapporten är en sammanställning av vad forskningen kan säga om klimatförändringarna. De tre delrapporterna berör olika delar. Den första handlar om den vetenskapliga grunden, den andra om effekter, anpassning och sårbarhet och den tredje om åtgärder för att bromsa klimatförändringarna och deras kostnader. Nu ska de sammanställas till en så att sambanden mellan delarna blir tydligare.

Vad är huvudfrågan?
– Alla delegationer måste vara överens om allt som står i rapporten. En sammanfattning för beslutsfattare ska godkännas rad för rad, ord för ord av alla delegater. Till skillnad från de tidigare mötena ska även hela rapporten godkännas. Inte ord för ord, men stycke för stycke.

Vilka är problemen?
– Det kan vara svårt att förutse. Vid mötet i Berlin i april protesterade en grupp länder med Saudiarabien i spetsen mot några diagram där världens länder delades upp efter inkomst. Det blev många timmars diskussioner innan bilderna till sist ströks ur sammanfattningen.

– Att alla måste godkänna allt är både en svaghet och en styrka. När dokumentet väl är klart är det något som kan användas i klimatförhandlingar som alla de deltagande länderna har skrivit under på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.