På onsdagseftermiddagen tillkännagav Världshälsoorganisationen WHO att covid-19 blivit en pandemi. Det betyder att sjukdomen nu är spridd över världen och att den sprids oavbrutet från en människa till en annan.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 17:13
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/det-betyder-ett-fn-besked-om-pandemi/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
– Vi bedömer att viruset nu är att beteckna som en pandemi, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens strax efter 17.
Beskedet betyder i sig inte att sjukdomen blivit allvarligare.
Senast WHO klassade en smitta som en pandemi var när svininfluensan drabbade hela världen 2009.
Smittan har nu nått 114 länder och antalet fall har ökat 13 gånger på bara två veckor utanför Kina. 81 länder har inga fall alls.
– Vi räknar med att det kommer att bli värre. Vi kommer att få fler fall, fler dödsfall och fler länder som drabbas och vi är oroade över antalet fall och över bristen på insatser.
– Vi har aldrig tidigare sett en pandemi orsakad av ett coronavirus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus tryckte på att fler länder måste göra mer för att förhindra att smittan sprids.
– En del länder har inte rätt inställning för att förhindra detta. Detta är en kris som kommer att beröra varje sektor vilket innebär att varje individ måste delta i kampen. Gör era sjukhus redo, gör er sjukvårdspersonal redo.
Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap Michael J. Ryan rekommenderar inte att länder som är i början av smittan ska vidta extrema åtgärder:
– Det är ett mycket mer kostnadseffektiv sätt att söka upp och bekräfta fall och spåra deras kontakter, det finns ingen mening med att regeringar isolerar hela samhällen eller stänger skolor, sa Michael J. Ryan vid presskonferensen.
Enligt Ryan är det situationen i Iran som oroar mest. Han vill se mer övervakning för att upptäcka fler fall och mer hjälp till de sjuka.
– Iran har brist på syre, brist på andningshjälp och mycket annat.
Såväl Iran som Italien kämpar under en enorm arbetsbörda för sjukvårdspersonalen, sa Ryan också.
– Jag garanterar er, andra länder kommer snart att befinna sig i samma situation.
En pandemi är en världsomspännande spridning av en ny sjukdom. Definitionen brukar ofta innebära att den finns etablerad på minst två kontinenter och sprids oavbrutet mellan människa och människa.
I strikt mening har inte sjukdomens allvar någon betydelse, bara dess spridning. Det finns heller ingen tröskel för antal drabbade länder, antal smittade eller andel döda. Sars 2003 och Mers 2012 var dödligare än den nu grasserande smitta som ger covid-19 men klassades aldrig som pandemier utan epidemier.
Men Världshälsoorganisationen WHO kan väga in den allmänna belastningen på sjukvård och samhällen när den gör sin bedömning. Det är till syvende och sist just WHO som avgör när man ska slå på larmtrumman.
Beskedet ger inte FN-organet större befogenheter, och innebär inga formella krav på länder. Men det ger en viktig signal om att viruset inte längre ses som möjligt att hålla inom vissa regioner.
Det kan i sig utlösa nya slags åtgärder. Det skulle exempelvis kunna innebära att man lättar på stränga karantänsregler, som ju syftar till att hålla smittan ute.
Men ett tillkännagivande om pandemi kan också sporra regeringar att sätta fler krisåtgärder i verket av den typ som redan setts i flera länder: förbud mot folksamlingar, stängning av skolor och arbetsplatser, krav på vissa avstånd mellan skrivbord, krav på videokonferenser och liknande.
Senast WHO klassade en smitta som en pandemi var 2009, när den nya influensan A/H1N1 (svininfluensan) fick globalt fäste. Enligt beräkningar gjorda några år efter utbrottet kan det viruset ha orsakat uppemot en halv miljon dödsfall under det första året.
Den gången togs ett vaccin snabbt fram, och Sverige beslutade om massvaccinering. Ett vaccin mot det nya coronaviruset ligger enligt experter minst 12–18 månader bort i tiden.
Svininfluensan avvek från mönstret i en vanlig influensa på det sättet att de flesta dödsfall inträffade bland personer under 65 års ålder, medan många äldre personer hade immunitet från att ha utsatts för ett äldre H1N1-virus tidigare i livet.