Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Det går utför redan i 45-årsåldern

Tidigare forskning har antytt att den kognitiva förmågan generellt inte försämras innan man fyllt 60. Men nu visar fransk och brittisk forskning, publicerad i British Medical Journal (BMJ), att nedåtkurvan börjar betydligt tidigare.

Genom att studera drygt 7.000 kvinnor och män i åldrarna 45 till 70 över en tioårsperiod kunde forskarna se att flera funktioner, som slutledningsförmåga, börjar försämras redan i 45-årsåldern.

Studiedeltagarnas minne, vokabulär, syn och hörselförmåga testades vid tre tillfällen under tioårsperioden. Resultaten visade en försämring i samtliga kategorier utom vokabulären, och att tillbakagången gick snabbare ju äldre deltagarna var. För både kvinnor och män mellan 45 och 49 år försämrades slutledningsförmågan med 3,6 procent.

Att förstå kognitivt åldrande blir "en av århundradets utmaningar", enligt Archana Singh-Manoux, en av forskarna bakom studien. Fyndet är viktigt, konstaterar BMJ i ett pressmeddelande, eftersom eventuella behandlingar mot nedsatt förmåga fungerar bättre ju tidigare de sätts in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.