Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Det kan finnas liv på Jupiters måne

Foto: Nasa/AFP

Jupiters måne Europa gömmer en ocean under ytan. Rymdteleskopet Hubbles bilder leder till häpnadsväckande rön, enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasas astronomer.

– Det ger oss möjlighet att i framtiden studera möjligheten för liv på Europa, sade astronomen William Sparks på en telekonferens på måndagen.

Det faktum att astronomerna har upptäckt tecken på plymer av vattenånga som stiger upp från Europa gör det lättare att ta reda på om det finns liv i den varma saltvattensoceanen som döljer sig under månens yta.

Månen Europa är en av de största av Jupiters månar och sjätte i storleksordningen i solsystemet. Europa är en av de mest lovande kandidaterna för att finna liv i solsystemet bortom Jorden, enligt forskarna. Den har två gånger så mycket vatten som Jordens hav, gömt flera kilometer under ett lager av extremt kall och hård is av okänd tjocklek.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.