Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

”Diagnostiken för borrelia i Sverige den bästa möjliga”

Tre frågor till Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet som har kommit med en rapport om hur sjukvården på bästa sätt ska kunna ställa diagnosen borrelia.

Vad är det viktigaste i rapporten?

– Att man har gjort en genomgång, och visat att den diagnostik som erbjuds inom den svenska sjukvården är den bästa tillgängliga vi har i dag. Det finns inga andra metoder som har den vetenskapliga bakgrunden och kvaliteten så att de är rimliga att ta in i en sjukvård där vi måste ha väldigt tydliga och väldigt starka krav på kvalitet och säkerhet.

Vad ska man göra om man är orolig att vården inte upptäcker att man har borrelia?

– Rapporten visar att det inte finns någon anledning till den oron. Sjukvården i dag har ett bra batteri av prover som kan visa om symtomen beror på borrelia eller inte. Det kan ändå bli komplicerade utredningar, men det beror inte på att proverna fallerar utan på att borrelia kan vara en svår sjukdom att diagnosticera. Mycket av symtomen kan bero på helt andra saker, eller ibland på att man haft en borreliainfektion och att det finns kvarstående symtom även när bakterien är borta. Det är inte helt ovanligt. För enskilda individer kan det finnas problem, men vi har inte ett stort systemfel inom området.

Finns det någon anledning att söka sig till kliniker utomlands?

– Nej. Det finns ingen fantastisk diagnostik där ute som svensk sjukvård inte använder. Det tillför inte något i en utredning om en patient med svåra symtom åker till Tyskland och tar ytterligare prover, för det ger inte en bättre kunskap om det här beror på borrelia eller inte jämfört med vad vi kommer fram till med de prover vi gör i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.