Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Distansabort hjälper kvinnor där ingreppet är förbjudet

Other: TT

Abort på distans kan hjälpa kvinnor i länder där ingreppet inte är tillåtet. Enligt en amerikansk studie är metoden både effektiv och säker för kvinnornas hälsa, skriver Vetenskapsradion.

Ungefär en fjärdedel av världens befolkning bor i länder med mycket restriktiva abortlaga och kvinnor i dessa länder tar ofta till osäkra metoder för att avsluta sina graviditeter. Globalt dör årligen cirka 43.000 kvinnor till följd av brist på tillgång till säkra aborter och är den fjärde största orsaken till mödradödlighet, enligt studien.

I länder där abort via sjukvården inte är tillåten kan i vissa fall kvinnor få hjälp av organisationer som erbjuder abort på distans. Organisationen skickar abortläkemedel och ger medicinsk rådgivning via internet så att kvinnan kan utföra aborten hemma. Ett sådant exempel är Irland.

I studien har forskarna från Texas samlat in uppgifter om de irländska kvinnor som använt distansabort för att undersöka metoden, skriver Vetenskapsradion. Slutsatsen är att den både är effektiv och säker för kvinnornas hälsa. Men forsakarna konstaterar också att förutsättningarna skiljer sig åt mellan olika länder för hur genomförbart det är med distansaborter.

Alternativen för irländska kvinnor som vill avbryta en graviditet är annars: Att resa utomlands och göra abort - om man har råd – att själv framkalla en abort med osäkra metoder eller fortsätta sin oönskade graviditet. Det senatse decenniet har de också kunnat köpa abortläkemedel för en medicinsk abort på internet.

Läs mer: Strid om aborter öppnar för hjälp över gränser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.