Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Djup oro för vetenskapens status i USA

På söndagen samlades tusentals demonstranter i Boston för att visa den oro de känner för den nya presidentens attityd till vetenskap.
På söndagen samlades tusentals demonstranter i Boston för att visa den oro de känner för den nya presidentens attityd till vetenskap. Other: Steven Senne

Hur forskarna ska hantera den nya amerikanska regeringen, med inreseförbud för kollegor, alternativa fakta och misstro mot vetenskap var det största diskussionsämnet på konferensen AAAS i Boston.

– Låt oss vara tydliga: Vetenskap är beroende av öppenhet, insyn och ett fritt flöde av människor och idéer.

Det sa Geraldine Richmond, tidigare ordförande för AAAS, American Association for the Advancement of Science, vid det första stora seminariet på organisationens årliga konferens. Hon syftade på att forskare på flera myndigheter och departement förbjudits att tala med journalister och skriva på sociala medier, och på inreseförbudet för medborgare i sju muslimska länder som president Donald Trump vill införa.

Konferensen hålls i Boston, och temat i år är ”forskningspolitik för att tjäna samhället”.

– Vi valde temat för mer än ett år sedan eftersom vi visste att vi skulle ha en ny regering nu och tänkte att det skulle vara lämpligt att prata om vetenskapens roll i samhället och för politiken. Men vi hade inte förutsett att det skulle bli riktigt så här viktigt, säger AAAS nuvarande ordförande Barbara Schaal.

Maria Gunther: Största vetenskapsmötet i skuggan av nya presidenten

Den nye presidentens politik har kommit upp på alla seminarier, presskonferenser och föredrag under konferensen, oavsett vad de handlat om. Det har varit skämt om alternativa fakta, oro för framtiden och uppmaningar om att det nu mer än någonsin är viktigt att stå upp för vetenskapen.

När Union of Concerned Scientists på lördagen arrangerade en paneldiskussion med rubriken ”Att försvara vetenskap och vetenskaplig integritet i Trump-eran” var salen fullsatt. I panelen satt bland andra president Barack Obamas vetenskaplige rådgivare John Holdren, Jane Lubchenco som tidigare ledde den amerikanska vädermyndigheten NOAA, och Lewis Branscomb, som bland annat varit vice vd på IBM.

– Vi har redan sett att president Trump inte kommer att respektera vetenskapen och forskare, säger Gretchen Goldman, forskningschef för avdelningen för vetenskap och demokrati vid Union of Concerned Scientists.

John Houldren oroas över att regeringens budget, med lägre skatter och ökad satsning på försvar och infrastruktur, medför rejäla minskningar i forskningsanslag, framför allt för till grundforskning.

– Regeringen förstår inte att grundforskningen är fröet till alla framtida användbara tillämpningar, säger han.

Barbara Schaal ser samma problem.

– Det är inte möjligt att förutsäga vilken nytta ett enskilt forskningsprojekt kan leda till, säger hon.

John Houldren är också orolig över att politikerna kommer att försvåra internationella samarbeten.

– Alltför många ledamöter i kongressen ser internationella forskningssamarbeten som att vi gratis skänker bort kunnande och expertis. De förstår inte hur mycket USA själv tjänar på det, säger han.

Kenneth Kimmell, ordförande i Union of Concerned Scientists, menar att presidentens politik är skadlig på fler sätt.

– Hela stödet till Planned Parenthood dras in och ungefär hälften av klinikerna kommer att stänga i USA. Miljontals människor kommer att förlora sin sjukförsäkring. Miljontals människor kommer inte längre att få matkuponger. Jag skulle säga att den kombinerade effekten av detta kommer att göra lika mycket för att krossa förhoppningar och drömmar hos möjliga blivande forskare som nedskärningarna i forskningsbudgeten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.