Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Dna-analys kan ha löst Yeti-mysterium

Foto: Alamy

En dna-analys av hårstrån som hittats högt uppe i Himalayabergen kan ha löst mysteriet med det mytiska väsendet Yeti, skriver Independent. Varelsen som flera säger sig ha iakttagit skulle kunna var en korsning mellan isbjörn och brunbjörn.

Yeti, även kallad Snömannen, är en apliknande varelse som flera personer påstår sig ha sett högt upp i Himalayabergen. Förutom ögonvittnen har man som bevis för varelsens existens pekat på spår, hår, bettmärken och exkrementer.

Expeditioner som gett sig upp i bergen för att försöka bevisa varelsens existens har gått bet. En förklaring till spåren är att de skulle häröra från björnar med en speciell gångart. Den förklaringen ligger i linje med vad Bryan Sykes, professor i genetik på Oxfords universitet i Storbritannien, kommit fram till när han analyserat hårprover ”från Yeti”, skriver den brittiska tidningen Independent.

Han har framför allt analyserat hår från två okända djur. När han jämförde dna-spåren genom databasen GenBank fick han en träff som stämde till 100 procent. Det rörde sig om ett käkben från en urtida isbjörn som hittats i Svalbard, Norge.

Bryan Sykes tror att den troligaste förklaringen är att djuren vars hår han analyserat är hybrider – en korsning mellan isbjörn och brunbjörn.

– Det skulle kunna betyda att det finns en underart till brunbjörnar i Himalayabergen – släktingar till björnen som dagens isbjörnar härstammar från, säger Bryan Sykes till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.