Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

DN:s vetenskapsreportrar prisas som Årets folkbildare

Dagens Nyheters Maria Gunther och Amina Manzoor.
Dagens Nyheters Maria Gunther och Amina Manzoor. Foto: Beatrice Lundborg

De gör det svåra begripligt, de avlivar myter med fakta och tillgängliggör medicin och vetenskap på lättbegripligt sätt. DN:s Amina Manzoor och Maria Gunther får den prestigefyllda utmärkelsen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

”När andra nyhetsredaktioner skär ner på vetenskapsjournalistiken har DN i stället valt att utöka. Vetenskapsredaktör Maria Gunther och medicinreporter Amina Manzoor har under året tillgängliggjort medicin och annan vetenskap på ett lättbegripligt och insatt sätt för allmänheten.”

Så lyder delar av motiveringen till utmärkelsen Årets folkbildare som tillkännagavs på torsdagen. Priset har delats ut sedan 1987 och bland tidigare mottagare märks tunga namn som Bodil Jönsson, Hans Rosling, Georg Klein, Bengt af Klintberg och PC Jersild.

– Vi jobbar hårt med att sortera bland studier, att dubbelkontrollera fakta och att de forskningsresultat vi skriver om verkligen är säkerställda, säger Amina Manzoor, medicinreporter på DN.

– Det är väldigt roligt när sådant arbete uppskattas och uppmärksammas, säger vetenskapsredaktör Maria Gunther.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning lyfter i motiveringen fram att de båda använder ett förståeligt språk, att de hjälper läsarna med fakta och att navigera bland myter som rör kroppen och vår hälsa, samt att de "med bravur" bevakat årets stora vetenskapshändelser.

”Genom satsningen på vetenskapsjournalistik har Dagens Nyheter därmed visat att man förstår vikten av en god bevakning av dessa viktiga områden”, står det i motiveringen.

– I tider där trenden tycks vara att fakta ifrågasätts till förmån för känslor och allmänt tyckande är det oerhört viktigt att Dagens Nyheter står fast vid trovärdighet, källkritik och journalistik som vilar på gedigen faktabaserad grund. Amina och Maria är ambassadörer för det arbetet och jag är stolt över att två så kompetenta journalister uppmärksammas på detta sätt, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz.

– Vi kommer fortsätta att satsa på vetenskapsbevakning, granskande journalistik och utrikesbevakning – DN ska vara den tidning som skiljer ut sig genom att aldrig släppa kraven på trovärdighet och kvalitet, säger han.

Vetenskap och Folkbildning är en rikstäckande förening som vill främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Föreningen arbetar för att bekämpa felaktiga och ogrundade påståenden i frågor som kan avgöras vetenskapligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.