Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/donald-trump-vander-manen-ryggen/

Vetenskap

Donald Trump vänder månen ryggen

Donald Trump. Foto: Alex Brandon/AP

Först var månen ett viktigt mål på vägen mot Mars.

En månad senare går USA:s president Donald Trump emot sitt eget uttalande.

Och påstår dessutom att månen är en del av planeten Mars...

Donald Trump spred på fredagen vågor av tvivel och förvåning genom att i ett inlägg på Twitter gå rakt emot sitt eget uttalande från den 13 maj i år.

Då hyllade Trump sig själv i ett Twitterinlägg där han presenterade nya pengar till den amerikanska rymdstyrelsen Nasa:

”Under min administration återupprättar vi Nasas storhet och vi kommer att åka tillbaka till månen, sedan till Mars. Jag uppdaterar min budget till att inkludera ytterligare 1,6 miljarder dollar så att vi kan återvända till rymden på ett storstilat sätt!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1128050996545036288

Men mindre än en månad senare har Donald Trump bytt åsikt. USA ska inte längre återvända till månen. Nu är det helt andra mål som är viktiga för presidenten:

”För alla de pengar vi spenderar ska Nasa INTE tala om att åka tillbaka till månen – det gjorde vi för 50 år sedan. De skulle fokusera på de betydligt större saker som vi håller på med, inklusive Mars (som månen är en del av), försvar och forskning!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1137051097955102720

Nasa och den europeiska rymdorganisationen Esa hävdar båda att en resa till Mars måste föregås av flera resor till månen. Om man inte ska riskerar astronauternas liv. Svårigheterna med att skicka bemannade rymdfarkoster till Mars är enorma och långt ifrån lösta.

För att kunna träna på situationer som kan uppstå på Mars måste man först testa såväl teknik som människor på månen – som ligger bara några dagars resa från jorden. Något som den europeiska rymdstyrelsens chef för bemannade rymdfärder, David Parker, gjorde tydligt i en intervju med DN tidigare i år.

– På månen kan vi lära oss allt vi behöver kunna men på ett avstånd bara ett par dagar från jorden. Vi kan lära oss hur vi kan återvinna vatten och syre och ta vara på resurserna, hur vi ska skydda astronauterna, allt detta måste vi bli bättre på för att kunna resa till Mars.

Också Nasachefen Jim Bridenstine tryckte på nödvändigheten att återvända till månen i ett tal till den amerikanska kongressen i april:

”När vi reser till Mars, kommer vi att stanna där i minst två år. Så vi måste lära oss hur vi ska leva och arbeta på en annan värld. Månen är det bästa stället för att testa dessa möjligheter och tekniker. Ju tidigare vi kan uppnå det målet, ju tidigare vi kan resa vidare till Mars, och det är vårt slutliga mål”, skriver Politico.

Att månen dessutom skulle vara en del av planeten Mars, som Donald Trump oväntat påstår, finns det inget vetenskapligt stöd för.