Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Dramatisk ökning av slaganfall hos gravida i USA

Graviditet i sig kan också vara en riskfaktor för att drabbas av slaganfall.
Graviditet i sig kan också vara en riskfaktor för att drabbas av slaganfall. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Antalet kvinnor i USA som drabbas av slaganfall under graviditeten har ökat kraftigt, enligt amerikanska läkare. Fetma och diabetes tros bland annat ligga bakom.

Det är ovanligt att gravida kvinnor drabbas av slaganfall, men enligt en amerikansk studie som publicerades på torsdagen har antalet slaganfall hos gravida och nyblivna mammor ökat med 54 procent mellan åren 1994–1995 och 2006–2007.

– Vi blev bestörta, säger läkaren Elena Kuklina som varit med och gjort studien till AFP.

– Vi förväntade oss en ökning men förvånades över antalet.

Elena Kuklina säger att ökningen kan bero på att fler kvinnor är feta, har diabetes eller lider av någon hjärtsjukdom när de blir gravida. Men hon påpekar att det behövs mer forskning för att fastställa orsakerna.

Majoriteten av kvinnorna som drabbades av slaganfall var mellan 25 och 34 år, enligt studien som publicerades i tidskriften Stroke: Journal of the American Heart Association.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.