Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Dubbelt så hög dödsrisk för kvinnor som inte solar

Sol är bra i rätt dos. Svenska forskare menar att brist leder till ökad dödlighet hos kvinnor.
Sol är bra i rätt dos. Svenska forskare menar att brist leder till ökad dödlighet hos kvinnor. Other: Marko Drobnjakovic/AP/TT

Kvinnor som helt undviker solen har dubbelt så stor risk att dö i förtid i jämförelse med de som solar. Det visar en ny svensk studie. ”En av huvudhypoteserna är att det har att göra med d-vitaminbrist”, säger docent Pelle Lindqvist. 

Forskare vid Karolinska institutet och Lunds universitet har följt 29.000 kvinnor mellan 25 och 64 år i Sydsverige under en 20-årsperiod. Deltagarna har fått svara på en enkät med frågor om sina solvanor: om de solar på sommaren, på solarium, under vintersemestern eller om de åker söderut för att sola. De kvinnor som svarade nej på alla fyra frågorna hade dubbelt så hög risk att dö under samma tid.

Upphovsmännen till studien planerar att närmare undersöka vilka sjukdomar som orsakar den högre dödligheten, men kan redan nu säga att det för en stor andel av kvinnorna handlar om hjärt- kärlsjukdomar och stroke. I studien har forskarna tagit hänsyn till andra faktorer som övervikt, rökning, motion, alkoholkonsumtion, ekonomi och utbildning.

En av huvudhypoteserna är att kvinnor som solar undviker att få d-vitaminbrist, vilket kan provocera fram en rad olika sjukdomar. 

– D-vitamin påverkar mycket i kroppen, till exempel måste man ha normalhöga nivåer för optimal muskelstyrka. Barn som föds med d-vitaminbrist får mjukt skelett och blir hjulbenta och vuxna kan få skelettsmärtor, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien. 

En annan hypotes är att solljuset aktiverar kroppens melatoninsystem, vilket bland annat kan påverka risken för att utveckla diabetes. 

Ytterligare en annan hypotes är att kyla och fuktighet ger ökad sjuklighet. 

– Avsaknad av sol ger kyla. Vi vet att hjärtinfarkt och stroke sker oftare mellan januari och mars än under resten av året. 

Forskarna rekommenderar svenskarna att sola enligt de riktlinjer som gäller för södra Australien. För många betyder det att man med gott samvete kan ta sitt lunchkaffe i solen. 

– Vi tycker att man ska sola kortvarigt mitt på dagen. Hur mycket beror på solens styrka och vilken hudtyp man har. 

Däremot förespråkar de inga längre perioder i solen, eftersom det ökar risken för hudcancer. 

– Vi vill få bort översolandet. Men folk mår ju bra av solen och måste få reda på hur de ska sola. Tidigare forskning visar att kvinnor som solar har lägre risk att insjukna i blodpropp, livmodercancer och typ 2-diabetes. 

Studien publiceras i den medicinska tidskriften Journal of Internal Medicine

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.