Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/efter-sju-manader-robot-landar-pa-mars/

Vetenskap

Efter sju månader – robot landar på Mars

01:00.

Sex månaders resa genom rymden är snart över för sonden Insight som landar på Mars yta i kväll – om allt går vägen. Klockan 21 svensk tid väntas den dimpa ner på den dammiga, steniga, röda ytan.

Måndag kväll blir en rysare för Marsforskare. Klockan nio svensk tid är det tänkt att amerikanska ”Insight lander” ska mjuklanda på Mars. Uppdraget är att studera planetens insida.

Per Snaprud
Rätta artikel

I nästan sju månader har Insight lander varit på väg mot vår röda planetgranne. Den sista biten är farligast. Under sju minuter ska landaren bromsa sig ner genom planetens tunna atmosfär, först med en fallskärm och sedan med tolv bromsraketer.

– Det blir väldigt spännande Jag kommer att sitta vid datorn och följa landningen, säger Håkan Swedhem, forskningsledare på den europeiska rymdstyrelsen Esa.

Han deltar inte i projektet, men är forskningsledare för en satellit som europeiska forskare placerade i en omloppsbana kring Mars för två år sedan. Satelliten hade med sig en landare som kraschade. Några kilometer ovanför planetens yta uppfattade den att den redan befann sig på marken och klippte loss sin fallskärm.

– Det var inte så roligt, säger Håkan Swedhem.

En robotarm på Marslandaren ska placera ut mätinstrument för att ta reda på hur planeten ser ut inuti.
En robotarm på Marslandaren ska placera ut mätinstrument för att ta reda på hur planeten ser ut inuti. Illustration: Nasa/JPL-Caltech

Insight lander har med sig tre olika mätinstrument som den kommer att placera ut med en robotarm. Ett av dem är en känslig seismograf som registrerar ljudvågor som uppstår på grund av marsbävningar eller meteoritnedslag. Signalerna kan avslöja om planeten likt jorden har en flytande kärna eller om den har stelnat.

Instrumenten ska bland annat också ta reda på hur varmt det är inuti Mars, hur mycket värme som strålar ut, och hur manteln och skorpan ser ut. 

Tidigare expeditioner har gett mycket data om planetens atmosfär och yta. Den nya landaren blickar i stället mot Mars inre. 

– Att utforska våra närmaste planeter är viktigt även för att förstå vilka förutsättningar som finns på planeter kring andra stjärnor än vår egen sol, säger Håkan Swedhem.

Det kommer att dröja till efter årsskiftet innan Insight lander börjar sända data om planetens inre till jorden. Men det förutsätter förstås att måndagens landning blir mjuk.