Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Ekologer: I dag tog resurserna slut

Foto: Alamy

Tisdagen är den så kallade ”Earth Overshoot Day”, den dag då vi just det här året börjar leva över jordens tillgångar, enligt ett ekologiskt sätt att räkna.

Datumet när vi så att säga börjar leva på lån inträffar ungefär tre dagar tidigare för varje år, enligt organisationen Global Footprint, som är baserad i USA, Belgien och Schweiz.

Konceptet med ”Earth Overshoot Day”, den ekologiska skuldens dag (overshoot betyder ungefär skjuta över eller gå för långt), lanserades på 1980-talet av bland andra en brittisk tankesmedja för alternativ ekonomi.

Det går ut på att räkna ut hur mycket resurser människan förbrukar och ställa det mot hur lång tid det tar för jorden att återställa dessa.

I år är antagandet alltså att vi på sju månader och 20 dagar gjort av med vad det tar jorden ett år att få fram. Eller med ett annat sätt att uttrycka det: Vårt levnadssätt i dag kräver ungefär 1,5 jordklot.

När vår resursförbrukning ska slås fast vägs mängder av företeelser in, från råvarukonsumtion och växtgasutsläpp till avverkade skogar och fiske, men också väpnade konflikter och andra oroligheter.

För tjugo år sedan inträffade den ekologiska skuldens dag den 21 oktober, och för tio år sedan den 22 september. 2011 inträffade dagen några veckor senare än 2010 (då den sattes till den 21 augusti), men det berodde inte på att resursuttaget börjat minska, enligt nätverket som presenterar beräkningen, utan på en justering av data.

Belastningen på jorden beräknas föga förvånande vara olika i olika länder. Kina gör av med 2,5 gånger vad landet självt kan generera och Japan hela 7,1 gånger sin egen kapacitet, enligt det här sättet att räkna, medan exempelvis Frankrike ligger nära det globala snittet på 1,5.

Vissa länder bidrar med mer än de gör av med. Sverige är en sådan "ekologisk kreditgivare" och har mellan 1,5 och 2 gånger mer resurser kvar vid årets slut än vi konsumerat. Men överskottet har krympt genom åren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.