Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

En av tre tror att cannabis är ofarligt

En av tre tror att cannabis är helt ofarligt, visar en ny brittisk undersökning.
En av tre tror att cannabis är helt ofarligt, visar en ny brittisk undersökning. Foto: Jeff Chuio/Scanpix
En av tre tror att cannabis är ofarligt. I själva verket kan man drabbas av både cancer och schizofreni av drogen, uppger den brittiska Lungfonden i en ny undersökning.

Som Dagens Nyheter rapporerade i slutet av april genomförs just nu en större satsning mot cannabis i Sverige som ska pågå till 2014. En av de viktigaste orsakerna till satsningen är att användandet av drogen ökar, samtidigt som många människor inte är medvetna om drogens skadeverkningar.

I en ny brittisk studie bekräftas nu bilden många människor har av drogen, rapporterar BBC.

I den brittiska undersökningen tillfrågades 1.000 personer om vad de trodde om skadeverkningar till följd av cannabis. En av tre av de tillfrågade uppgav då att de trodde ett intag av cannabis var helt ofarligt.

Nästan nio av tio av de tillfrågade uppger att det tror att rökning är farligare än cannabis. Den brittiska Lungfonden bemöter detta med att hänvisa till en studie där man menar att cannabis kan vara tjugo gånger mer cancerframkallande än rökning för unga vuxna.

I den undersökningen har man bland annat kunnat se att personer som i genomsnitt rökte en cannabiscigarett om dagen i ett års tid ökade risken att drabbas av lungcancer med åtta procent. Samtidigt löpte de personer som i genomsnitt hade rökt 20 cigaretter om dagen i ett års tid sju procent större risk att drabbas av samma sjukdom.

Den brittiska Lungfonden uppger även att man i tidigare forskning har kunnat se vetenskapliga samband mellan cannabisrökning och sjukdomar som tuberkulos, och akut bronkit, samt att cannabis också har visat sig öka risken att utveckla psykiska problem som schizofreni.

30 procent av den vuxna befolknigen mellan 16 och 59 år uppges ha använt cannabis under sin livstid i Storbritannien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.