Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

En flaska vin kan förkorta livet

Ett glas vin är okej – men sänker du hela flaskan på en kväll ökar risken för att dö i förtid, enligt en ny studie.
Ett glas vin är okej – men sänker du hela flaskan på en kväll ökar risken för att dö i förtid, enligt en ny studie. Foto: Scanpix

En fylla i veckan förkortar livet, enligt en undersökning från norska Folkhälsoinstitutet.

Ett litet glas är däremot nyttigt, åtminstone för hjärtat.

Forskarna bakom rapporten konstaterar att den som dricker en hel flaska vin, fem öl eller en halv flaska sprit minst en gång i veckan löper en förhöjd risk att dö i förtid. För den som på detta sätt berusar sig flera gånger i veckan ökar risken ytterligare, skriver VG.

– Det försvagar muskelceller i hjärtat. Dessutom ökar blodtrycket, säger Sidsel Graff-Iversen, en av forskarna bakom undersökningen, till VG.

Även för den som berusningsdricker mer sällan syntes en förhöjd dödlighet totalt sett och i hjärt-kärl-sjukdomar i synnerhet.

Undersökningen visar dock att den som dricker lite lever längre än den som inte dricker alls.

– Det finns många teorier om varför det är så. Till exempel kan alkohol ha positiva effekter på fetter i blodet. Men det finns ingen klar bild av detta, säger Sidsel Graff-Iversen.

Studien är gjord på 12 000 personer i norska Finnmark, som svarade på ett antal frågor om sin alkoholkonsumtion på 1980-talet. Forskarna har jämfört svaren med uppgifter i det norska dödsorsaksregistret.

Matt Richardsson på svenska Statens Folkhälsoinstitut tycker att studiens slutsatser är riktiga, men vill lyfta fram att det råder speciella förhållanden just i Finnmark.

– Det är en region med socioekonomiska förhållanden där man har en historia av just ”bingedrinking”. Så resultaten kan jämföras med högriskpopulationer i Sverige men kanske inte med landet som helhet.

Berusningsfyllans negativa effekter på hälsan råder det dock ingen tvekan om, enligt Matt Richardsson. Att låg konsumtion av alkohol är bättre än ingen konsumtion stämmer också – när man tittar på hjärt- och kärlsjukdomar.

– Men risken för cancer ökar även vid låg konsumtion, så där är ingen alkohol bättre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.